• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković i Dodik sa mladima: Imaju jeftino obrazovanje, ali treba osmisliti kako ih zadržati u Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjednik Vlade RS Radovan Višković sastali su se danas sa predstavnicima Omladinskog savjeta Srpske.

 Dodik i Višković sa mladima Izvor: Vlada RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da mladi zaslužuju društvenu i javnu pažnju i da treba osmisliti programe koji će biti interesantni za održivost njihovih poslova, kao i jačanje njihovih uvjerenja o potrebi da ostanu ovdje i grade zajednicu.

Dodik je istakao da je u Republici Srpskoj mnogo stvari urađeno u sferi omladinske politike, što se vidi i kroz sve ono što vlast radi od oblasti obrazovanja do stabilnog institucionalnog okvira.

On je naveo da je sa predstavnicima Omladinskog savjeta Srpske danas razgovarao u Banjaluci o njihovom položaju u društvu, kao i na koje načine se može poboljšati i postaviti na još čvršće i šire osnove.

"U sferi smo u kojoj treba reagovati na programe koji će biti interesantni za održivost obrazovanja mladih, njihovih poslova, kao i jačanje njihovih uvjerenja da treba da ostanu ovdje i grade zajednicu, da i sa onima koji su otišli pokušamo razgovarati, šta je to potrebno da društvo uradi a da se vrate sa znanjem i ostalim", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je naveo i da su dale rezultate mnoge politike pokrenute u posljednje vrijeme u vezi sa zapošljavanjem mladih putem zajednice, na šta je potrošeno oko 56 miliona KM.

Podsjetio je i da je kreirana mjera u okviru koje svako ko zaposli novog radnika, među kojima je značajan broj mladih, ne treba da plaća doprinose na plate novozaposlenih prvu godinu dana, kao i da je dogovoreno da se ponovo pokrene "projekat start-ap".

Dodik je napomenuo da je nakon krize izazvane pandemijom virusa korona, došla ukrajinska kriza koja kreira mnogobrojne probleme, te da je neophodno pokrenuti dijalog o svim tim izazovima.

"Treba da razumijemo gdje se nalazimo, jer u suprotnom društvo može otići u destabilizaciju. Moramo se ujediniti da do toga ne bi došlo, a mladi su revolucionarni i nose nove ideje koje treba iskoristiti da bismo se uhvatili u koštac sa regionalnim i globalnim izazovima", rekao je Dodik.

Sastanku sa predstavnicima Omladinskog savjeta Srpske prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković: Najjeftinije obrazovanje

Višković je rekao da je ponosan na činjenicu da je Vlada obezbijedila mladim ljudima u Srpskoj najjeftiniji obrazovni sistem, kada je riječ obrazovanju, ali i ishrani i smještaju.

Predsjednik Vlade Radovan Višković je podsjetio da u Srpskoj svi redovni studenti imaju besplatno školovanje, odnosno da je Vlada ukinula plaćanje školarine za sve studente koji upisuju godinu za godinom.

Tokom sastanka sa mladima u Administrativnom centru Vlade, premijer Višković je poručio da ove godine neće biti povećanja cijena studentskog i đačkog standarda, odnosno da će Vlada sufinansirati eventualne razlike u troškovima.

"Rebalansom budžeta predviđena su sredstva za sanaciju paviljona tri Studentskog centra `Nikola Tesla` u Banjaluci. Troškovi dobavljača i pripreme hrane u menzama jesu povećani, ali nećemo mijenjati cijenu ishrane i smještaja u studentskim domovima, već ćemo sufinansirati dio povećanja cijena", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je podsjetio da Vlada stimuliše deficitarna zanimanja, te da je za studente koji ih upišu obezbijeđena stipendija, besplatan prevoz, plaćena praksa unutar poslovne zajednice, kao i obezbijeđeno radno mjesto po završetku školovanja.

"Izdvajamo velika sredstva za podsticaje zapošljavanja i zahvaljujući svim mjerava Vlade, Republika Srpska danas ima više od 320.000 osiguranih lica", naveo je premijer Višković.

Predsjednik Vlade je dodao da je u završnoj fazi izrada Omladinske politike od 2022. do 2026. godine, koja treba da kreira sve ono što je interesantno i značajno za mlade ljude, način na koji mladi ljudi treba da učestvuju u donošenju odluka i razvoju društva.

Premijer Višković je napomenuo da je vlast na čelu sa SNSD-om prva uvela Omladinsku politiku, te da su ponosni i na kredite za mlade bračne parove posredstvom Investiciono-razvojne banke Srpske.

"To se pokazalo kao dobra odluka, čak razmišljamo da je na neki način i poboljšamo. Razmišlja se o otpisu određenog iznosa kredita po određenim kriterijumima, po principu Mađarske", rekao je predsjednik Vlade.

On je pojasnio da bi na ovaj način porodice sa troje ili više djece mogle imati određeni otpis stambenog kredita.

Predsjednik Vlade je naglasio da sve što rade institucije Srpske ide u pravcu da se Srpska sačuva. "Mi već 10, 15 godina imamo nasrtaje da obrazovni sistem bude na nivou BiH, kao i ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo za evropske integracije", napomenuo je predsjednik Vlade Višković.

Premijer je mladima poručio da svi zajedno treba da čuvaju Republiku Srpsku. "Naša želja, predsjednika Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika i moja je da sačuvamo Republiku Srpsku i predamo je vama da nastavite da baštinite ono što smo mi radili na odbrani i očuvanju Srpske", istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko

Date mladim po 100 km i kada budu htjeli otići.

РадеБЛ

Надам се да од октобра то неће бити ваш проблем.

РадеБЛ

Надам се да од октобра то неће бити ваш проблем.

Jjjjk

Sa minimalcem nikako.....

Radio Mileva

Kakva cijena, takav i kvalitet...

MONDO REPORTAŽE