• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odricanje od državljanstva BiH: Podnijeta inicijativa za jeftinjije takse

Autor Dušan Volaš

"Imamo egzodus stanovništva zbog kompletne situacije u BiH, pa i one koju naprave političari, a onda to, u konačnici, bude i izvor visoke zarade budžetu"

 Podnijeta inicijativa da pojeftini odricanje od državljanstva BiH Izvor: MONDO arhiva

U moru poskupljenja u BiH jedino će možda pojeftiniti takse za odricanje od bh. državljanstva, koje koštaju i do 800 maraka, objavile su Nezavisne novine navodeći kako smo po tome rekorderi u odnosu na zemlje u okruženju.

Inicijativa da im se cijena snizi, koju je podnijela Mirjana Marinković Lepić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, trebala bi biti razmatrana već ove sedmice.

Možda će vas zanimati

"Inicijativa je na dnevnom redu Predstavničkog doma. U ovoj trenutnoj situaciji zaista se ne može ništa garantovati. U najmanju ruku, nadam se da će inicijativa ući u drugi krug glasanja i onda je ono jednostavnije i postoji nada da to prođe. Ovo se odnosi i na građane iz Republike Srpske i ja bih voljela da to poslanici tako i rezonuju", navela je Marinković Lepić.

Ističe kako je inicijativu podnijela zbog činjenice da je prije dvije ili tri godine, prilikom postavljanja pitanja koliko se zaradi na taksama za odricanje od državljanstva, dobila odgovor da se radi o pozamašnim svotama.

"Dodatno me motivisala revizija učinka, koju je radio Ured za reviziju institucija BiH, a čija su tema upravo naknade i takse, gdje je konstatovano da je riječ o enormno visokim taksama, koje su najviše u odnosu na zemlje okruženja", rekla je Marinković Lepić.

Ona u izjavi za "Nezavisne novine" ističe da imamo egzodus stanovništva zbog kompletne situacije u BiH, pa i one koju naprave političari, a onda to, u konačnici, bude i izvor visoke zarade budžetu.

"Dobila sam od ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević odgovor odnosno mišljenje. Ona opravdava visinu ove takse", ističe Marinković Lepićeva.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu, kaže da će u utorak održati sastanak pa će onda donijeti i odluku.

"U principu, ja sam za to da se te takse smanje", rekao je Stevandić.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, smatra da ove takse uopšte ne bi trebalo da se naplaćuju građanima koji se odriču bh. državljanstva.

"Mi smo godinama ukazivali na to da se taj novac od građana uzima. Taj novac nikako ne treba uzimati od građana, dovoljno ih je kaznila naša država pa su morali da odu", rekla je Zukićeva.

"Nezavisne novine" su u posjedu tog odgovora Gudeljevićeve, u kojem se navodi da bi trebalo da ostane u postojećim pravnim okvirima i da ne bi trebalo mijenjati iznos propisanih taksi, jer bi se predloženo smanjenje taksi moglo tumačiti i na način da se dodatno stimuliše odricanje od državljanstva i odlazak iz BiH.

Banjalučki dnevnik navodi da su u predmetima odricanja od državljanstva BiH za samo tri godine (2019-2021) uplaćene takse u iznosu od 3.345.065,90 KM. Recimo, u prošloj godini, po tom osnovu država je prihodovala 1.027.585,90 KM.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE