• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dani aktivne politike EU prema BiH: Satler i evropski parlamentarci danas u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovaraće sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, a istovremeno će poslanici iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga posjetiti Narodnu skupštinu RS.

 Satler i evropski parlamentarci danas u Banjaluci Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga srešće se sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Denisom Šulićem i predsjednicima Zakonodavnog odbora Dušicom Šolajaom i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Igorom Crnatkom i to u vrijeme dok se održava posebna sjednica NSRS.

Delegacija koju čine izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Kramon, predsjednik delegacije Parlamenta EU za odnose sa BiH Romeo Franci, parlamentarka iz Holandije Tineke Strik i Boris Mijatović iz Bundestaga, u nedjelju je posjetila Sarajevo.

Povezano

Fon Kramon je izjavila da se u slučaju davanja kandidatskog statusa za članstvo u EU Moldaviji i Ukrajini mora nešto dati i zemljama zapadnog Balkana kako bi EU pokazala da je kredibilna, a to "podrazumijeva i kandidatski status za BiH".

Dodala je da kada govori o ovoj regiji uvijek spominje kako se Bosni i Hercegovini treba dodijeliti kandidatski status.

Ona je rekla da nije upoznata o slovenačkom prijedlogu u vezi za kandidatskim statusom BiH.

Slovenija je navodno pripremila diplomatski dokument kojim se traži da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavila je N1 u nedjelju, pozivajući se na izvore.

Prijedlog Slovenije će biti predstavljen danas na sastanku ministara spoljnih poslova EU, a u susret samitu lidera EU u Briselu u četvrtak i petak.

U dokumentu se navodi da prije otvaranja pristupnih pregovora Bosna i Hercegovina "mora usvojiti zakone navedene u Političkom sporazumu koji su prihvatili predstavnici političkih stranaka iz BiH u Briselu prošle sedmice" (OVDJE pročitajte cijeli tekst sporazuma).

Iz Partije demokratskog progresa juče je najavljeno da će se oni odvojeno sresti sa delegacijom ''Zelenih'', a na sastanku će biti prisutan i predsjednik PDP, Branislav Borenović.

Potpredsjednik stranke i narodni poslanik, Igor Crnadak, rekao je da će delegacija PDP upoznati delegaciju Zelenih da teritorija Republike Srpske, njene nadležnosti, entitetsko glasanje, vitalni nacionalni interes, direktan izbor člana Predsjedništva BiH, način izbora i glasanja u Savjetu ministara i drugi mehanizmi zaštite nikada ne mogu biti predmet rasprave, te da Republika Srpska i BiH treba da idu evropskim putem poštujući taj stav.

Uoči dolaska u Banjaluka na Tviteru se oglasila holandsa parlamentarka Tineke Strik i napisala:

"Sutra ćemo posjetiti Republiku Srpsku, u kojoj lider Dodik koketira sa Putinom, raspiruje etničke sukobe i prijeti podjelama. Za ohrabrenje manje glasnih, ali pozitivnih snaga".

(Mondo)

U istom kontekstu

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE