• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testiranje zaposlenih na alkohol i drogu u Gradskoj upravi Banjaluka je neustavno

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je na današnjoj sjednici u Banjaluci da Pravilnik o testiranju zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

 Gradska uprava danas Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Neustavnost ovog akta ogleda se u tome što je gradonačelnik Banjaluke njegovim donošenjem izašao iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, čime je povrijedio relevantnu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi i ustavno načelo zakonitosti akata, što ovaj normativni akt u cjelini čini neustavnim sa formalno pravnog aspekta, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uveo je u maju prošle godine za zaposlene u gradskoj upravi testiranje na alkohol i drogu.

Testu je mogao biti podvrgnut svako na koga se posumnja da je konzumirao nešto od nedozvoljenih sredstva, posebno u slučajevima kada dođe do incidenta ili povrede na radu.

"Testiranje zaposlenih nije potrebno unaprijed najaviti," stoji u Pravilniku o testiranju zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banjaluka na alkohol i druga sredstva zavisnosti. 

Šta je još odlučio Ustavni sud?

Ustavni sud je donio i odluku kojom je utvrđeno da jedan od članova Odluke o komunalnim taksama grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o komunalnim taksama.

Osporenim normama kasiranog člana propisana su pravila oslobađanja od plaćanja komunalnih taksi, a prema ocjeni Ustavnog suda, neustavnost i nezakonitost ukinutih odredaba proizilazi iz toga što je relevantnim zakonom određena obaveza jedinica lokalne samouprave da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu istog zakona usklade svoje odluke o komunalnim taksama sa zakonskom odredbom.

"A što Skupština grada Banjaluka nije učinila i tako usaglasila osporene odredbe sa navedenom odredbom zakona. Time je, ujedno, donosilac predmetnog normativnog akta povrijedio i ustavno načelo zakonitosti", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE