• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odvojeni sastanci: Izetbegović, Dodik i Čović danas u Briselu kod Varheljija

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Lideri SDA, SNSD i HDZ BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović danas u Briselu razgovaraće s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

 Sjedište EU u Briselu. Izvor: Shutterstock

Iz kabineta Dragana Čovića saopšteno je da će sa Varheljijem razgovarati o sprovođenju izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH.

U saopštenju je navedeno da je neophodno sprovođenje izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH potrebno da bi se omogućilo neposredno sprovođenje izbornih rezultata na oktobarskim opštim izborima.

Osim o reformi izbornog zakonodavstva, na sastanku će biti razgovarano i o sprovođenju ostalih ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije čijim ispunjavanjem bi se BiH približila kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Evropski komesar je pozvao trojicu političkih lidera u Briselu kao nastavak razgovora koji je s bh. zvaničnicima vodio predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel.

Iz Varheljijevog kabineta saopštebno je da će se razgovarati o 14 prioriteta Evropske komisije s posebnim fokusom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se EvropskI savjet vratio da ponovo odlučuje o pitanju kandidatskog statusa BiH.

Bilo je zamjišljeno da se trojac u ulozi lidera konstitutivnih naroda sastane zajedno sa Varheljijem, ali je Izetbegović odbio takvu ideju kazavši "da ne postoje lideri naroda već institucije BiH kao što su Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH".

Pristao je da ide i sastane se sa komesarom odvojeno, ali tražeći da se u narednoj rundi razgovora uključe institucije.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE