• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivić: "Ljubija" se prodaje zbog atraktivnih nekretnina koje posjeduje u Prijedoru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Duško Ivić, potpredsjednik DNS i šef kluba poslanika stranke u NSRS kaže da je pozadina prodaje RŽR "Ljubija" to što preduzeće posjeduje atraktivne lokacije i nekretnine, te da će rudnik kao takav, propasti.

 Ivić: "Ljubija" se prodaje zbog atraktivnih nekretnina koje posjeduje u Prijedoru Izvor: Grad Prijedor

Komentarišući najavljenu dokapitalizaciju Rudnika željezne rude "Ljubija" (RŽR "Ljubija") Ivić tvrdi da iza svega stoji namjera da se na jeftin način dođe do atraktivnih lokacija u centru grada (Prijedora) koje su pogodne za gradnju, a koje su sada u vlasništvu RŽR "Ljubije".

Ivić ističe da je jedna od tih lokacija veliki parking pored Centra za socijalni rad, a kaže da ih ima još mnogo.

"Atraktivne lokacije su u pozadina privatizacije RŽR Ljubija po SNSD-ovom konceptu, a ne pokretanje rudnika. Izgleda da je i zadnja posjeta Izraelu gospodina Dodika, presjednika SNSD, bila u tom cilju da se rudnik proda po svaku cijenu prije izbora, dok su još na vlasti", poručuje Ivić.

Poslanik DNS i dugogodišnji saradnik bivšeg lidera te stranke Marka Pavića, podsjetio je na neuspješnu prodaju državnog kapitala "Ljubije" 2015. godine u NSRS kada je upravo DNS - tada u čvrstoj koaliciji sa SNSD - zahvaljujući podršci opozicionih poslanika, uspio da zaustavi prodaju.

DNS je tražio da se rudnik pokrene i da rudarenje u "Ljubiji" ponovo zaživi i da se zaposle mještani.

U međuvremenu Vlada je "skinula" rudnik sa liste strateških preduzeća i prodaja više ne mora biti predmet rasprave narodnih poslanika.

Ivić smatra da su učesnici u prodaji ostali oni "isti iz 2015. godine", a isti su ostali i ciljevi - "otimanje imovine od građana Srpske i prodaja u bescjenje, bogaćenje politički podobnih tajkuna".

Tvrdi da Republika Srpska ostaje bez jednog od najvećih rudnika željezne rude u Evropi, u vrijeme kada geopolitička situacija govori da će rudnici željezne rude tek biti na cijeni poslije završetka sukoba u Ukraini, jer će potražnja za željeznom rudom biti još veća.

Ivić zaključuje da je krenula rasprodaja strateških preduzeća i gušenje privrede prijedorske regije od strane aktuelne vlasti zbog straha od gubitka izbora.

"Aktuelna vlast čini sve da ekonomski uništi prijedorsku regiju i to se dobro vidi po onome što radi u strahu od gubitka izbora", kaže Ivić.

Kao primjer uništavanja turističke privrede prijedorske regije navodi i slučaj Trgovska gore jer vlast u RS ne čini ništa i pušta vlasti Republike Hrvatske da tu naprave odlagalište radioaktivnog otpada i na taj način, po Ivićevim tvrdnjama, "zapečate sudbinu" građana Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice. 

Kritikovao je i zatvaranje graničnog prelaza Jasenovac u jeku sezone zbog čega će, navodi Ivić, ugostitelji ostati i bez ono malo prihoda koje su trebali zaraditi, a izvozno orijentisani privrednici će zbog dužine prevoza robe i visoke cijene goriva, pretpiti velike gubitke.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE