• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegati usvojili Nacrt zakona: FBiH dobija registar pedofila

Autor Nikolina Damjanić

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su usvojili Nacrt zakona po kojem bi Federacija BiH trebala dobiti registar pedofila. Ovaj nacrt sada ide u javnu raspravu u roku od 60 dana.

 Registar pedofila u FBiH Izvor: Shutterstock

Radi se o Nacrtu zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Predlagači ovog zakona su delegati Jasmin Duvnjak i Aner Žuljević.

"Zakon je od strane kolegice Lane Prljić u Predstavničkom domu predložen prije gotovo tri godine i tamo je razmatran sa kašnjenjem od nekih 6-7 mjeseci, a ovdje nakon 2 godine tako da se postavlja pitanje zašto je rukovodstvo Doma toliko čekalo da mi praktično razmatramo ovako bitan zakon. Mi smo, nažalost, u ovoj oblasti crna rupa Evrope”, rekao je Žuljević.

Dodao je da Republika Srpaka ovaj registar ima od 2018. godine, dok Hrvatska i Srbija od 2013. godine već imaju evidentiranih preko hiljadu osoba koje imaju problema sa krivičnim zakonom po pitanju djela spolne slobode sa maloljetnicima.

"Ja se nadam da će ova javna rasprava biti efikasna, da će svi oni koji su zainteresovani doći sa kvalitetnim prijedlozima ukoliko ih ima na tekst zakona. Nama je u interesu da u septembarskim sjednicama pred izbore imamo prijedlog ovog zakona, da ga usvojimo i da na taj način dobijemo funkcionalni preventivni instrument”, kaže Žuljević, piše N1.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE