• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović podržao Šmita: "Neprihvatljiv nastup bošnjačkih političara"

Autor Dragana Božić

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je neprihvatljiv nastup bošnjačkih političara iz Sarajeva, te podržava Kristijana Šmita u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

 AA-20220725-28497502-28497498-PLENKOVIC_U_MOSTARU_SCHMIDTOV_PRIJEDLOG_JE_URAVNOTEZEN_I_DOBAR_ZA_SVE_NARODE_U_BIH.jpg Izvor: Anadolija/Željko Miličević

"Pozivamo kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju u posljednjih 10 godina - da BiH stvarno bude po mjeri svih naroda. Svaki drugi put će ih odvesti u politički sunovrat", rekao je Čović nakon današnjeg susreta sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Mostaru.

On je ocijenio da je u pitanju minimalan pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH, podsjetiši da su u posljednje dvije godine pokušavali sprovesti sporazum iz Mostara, da dvije godine pregovaraju bez uspjeha.

On je naveo da su Bošnjaci djelimično uspjeli zadržati status kvo jer prema onome što zna, kada je u pitanju potencijalna namjera da se nametnu određene odluke, te odluke će ići u pravcu da se osigura demokratska procedura i da se poslije izbora mogu primijeniti rezultati da bi se do kraja godine mogla iskoristiti prilika za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Čović je izrazio nadu da će uskoro doživjeti kraj procesa i krenuti realizovati predizbornu kampanju u drugačijoj atmosferi.

Na najavu da će biti održani protesti onih koji se protive prijedlogu Šmita, Čović je rekao da to nisu civilizovane metode i da je potreban mir i atmosfera u kojima će se zaštititi od onih koji bi željeli napraviti anarhiju.

"Moramo poslati jasnu poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima. Bez hrvatskog naroda BiH neće moći funkcionisati kao normalna država", zaključio je Čović. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE