• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanović: Optužnica protiv hrvatskih pilota kvari odnose između Srba i Hrvata u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da bi se otpužnicom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine na Petrovačkoj cesti mogli pogoršati odnosi između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini.

 Zoran Milanović Izvor: Ana Marija Katic/[email protected], Kabinet predsjednika Hrvatske

"Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i Dodikom. Sada su izbori u Bosni i Hercegovini. Dakle, Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini su, nažalost, ali tako je, upućeni jedni na druge. Ovo kontaminira taj prostor. Ne očekujem od Dodika da sada optuži Beograd", izjavio je Milanović.

Predsjednik Hrvatske kaže da je Dodik "hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini".

"To moramo shvatiti i tako se ponašati. Ovo kvari relativno dobre odnose Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini. Ovim se time gazi, rastura", poručio je Milanović, komentarišuću optužnicu.

Milanović: Optužnica protiv pilota kvari odnose Srba i Hrvata u BiH.
Izvor: YouTube

Milanović, koji je izjavu dao u Varaždinu gdje je prisustvovao "Špacirenfestu", rekao je zbog podizanja optužnica u Srbiji potrebno održati sjednicu Vijeća na nacionalnu sigurnosti Hrvatske i usaglasiti reakciju te zemlje na optužnice.

"Dakle, Beograd, predsjednik Vučić i saradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četvorice hrvatskih ratnih zapovjednika, od kojih dvojicu lično poznajem i mogu za njih garantovati, mogu dati ruku za njih da nisu nacionalisti i da nisu odgovorni za ništa. Ali, uopšte ne želim ulaziti u tu vrstu rasprave jer Srbija nema pravo podizati takve optužnice. Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktuelnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ’95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića, na kojoj su poginula neka djeca. Meni je žao zbog toga, ali za to neće odgovarati hrvatski zapovjednici iz Domovinskog rata", rekao je, između ostalog, Milanović.

Apelacioni sud u Beogradu 20. avgusta potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policijskoj akciji "Oluja”.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Ja stvarno neznam i to me boli 27 godina zašto Srbija to nije uradila 1995 ili 1996 god.Nakon 27 godina to kao Srbin i sudionik događaja smatram da je beznačajno osim sitnih političkih poena vlasti u Srbiji pred neke izbore. Hrvati su nas protjerali sa ognjišta isto kao i mi Hrvate sa njihovih,to treba zavoraviti i ići napred sa nacionalnom osvešćenosti obe strane bez tenzija i sukoba.Političari nisu sposobni voditi narod to je jasno svima tako da se trebamo okrenuti jedni drugima za bolje sutra

Bbbb

Za Hrvate najbolje da se kaže, da su se sami poubijali na Petrovačkoj cesti. Sramota.....

MONDO REPORTAŽE