• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda usvojio smanjenje akciza, zakon mora na usaglašavanje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je izmjene Zakona o akcizama kojima se ukida akciza na naftu i naftne derivate u Bosni i Hercegovini, ali će zakon opet morati na usaglašavanje.

 Ukidanje akciza na gorivo uz amandman Izvor: Srna

U Domu naroda Parlamenta BiH usvojen je različit tekst u odnosu na Predstavnički dom Parlamenta BiH tako da od jeftinijeg goriva još uvijek neće biti ništa.

Prihvaćen je i amandman delegata srpskog naroda Dušanke Majkić da se radi usaglašavanja ograniči primjena ovog akta na 30 dana zbog različitih tekstova koji su usvojeni u domovima parlamenta BiH.

Na sjednici se obratio i poslanik iz Predstavničkog doma parlamenta BiH Saša Magazinović /SDP/, predlagač ovog zakona, koji je podsjetio da je prije 173 dana ovaj zakon prošao kroz Predstavnički dom.

Magazinović je podsjetio da je Predstavnički dom usvojio izmjene o smanjenju akciza na gorivo u trajanju od devet mjeseci.

"Obje entitetske vlade dale su podršku i kazale da raspolažu sa dovoljnim sredstvima koje bi mogle pokriti usvajanje ovog zakona", rekao je Magazinović novinarima.

On je dodao da su cijene goriva, kada je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon, bile niže nego današnje.

Magazinović ocjenjuje da u praksi ukidanje akciza neće značiti mnogo jer se dva doma moraju usaglasiti što ne ide tako brzo.

"Ukratko, SNSD-ovim amandmanom podržanim HDZ-om se ovaj zakon praktično odbija", napisao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a na "Tviteru".

Delegat u Klubu Srba u Domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je ranije da je amandmanima izmjene i dopune zakona o akizama (kao i izmjene i dopune zakona o PDV-u), samo sprovela u praksi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

"Narodna skupština Srpske je zaključcima koji su objavljeni 30. marta u Službenom glasniku naložila poslanicima i delegatima iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH kako da se ponašaju kada su u pitanju ova dva zakona. To nije ponašanje kako ko hoće, nego onako kako nam je naloženo", rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Kada je u pitanju predloženo ukidanje akciza na gorivo na šest mjeseci, uz mogućnost da Savjet ministara to produži za tri mjeseca, Majkićeva je upozorila da Savjet ministara nema pravo na to jer nije zakonodavac.

"To je nezakonit zakon, njime se pravi haos", rekla je Majkićeva i zaključila da su oba zakona – o uvođenju diferencirane stope PDV-a i ukidanju akciza na gorivo populistička i predložena u predizborne svrhe.

Sa sličnim stavom oglasila se u Uprava za indirektno oporezivanje.

Predlagači su u obrazloženju naveli da bi ukidanjem akcize maloprodajna cijena dizel-goriva bila niža za 35 feninga.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE