• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandić: Najvažniji period su prva dva dana nakon izbora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Ujedinjene Srpske smatra da su prva dva dana nakon izbora najvažniji period, koji su u određenoj mjeri bitniji i od izbora, jer tad na vidjelo izlaze sve kalkulacije i sav pokušaj uticaja na stvaranje vlasti.

 viber_image_2022-04-20_18-26-03-566.jpg Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Govoreći za medije u Srbiji, Stevandić je rekao da je izborni rezultat u BiH predmet velikog interesovanja i da je zbog toga sam uticaj na ishod tog rezultata veliki, pogotovo od strane dijela međunarodne zajednice i da je BiH postala svojevrsni centar geo-političkog lobiranja.

Stevandić smatra da je Srbija izrasla u zemlju koja je postala bitan i stabilan faktor na Balkanu i da se  Republika Srpska nekima otvara kao mogućnost stvaranja pritiska na Srbiju i njenog lidera.

Dodaje da će zbog bošnjačkog faktora, koji će nastaviti da blokira investicije i pokušati nametnuti neku svoju politiku, sam rezultat izbora ostati u određenoj mjeri nepromijenjen, te da podjela unutar srpskog političkog faktora stvara neizvjesnost.

"Ni bošnjačke ni hrvatske stranke nisu između sebe podjeljene da budu pro-srpske ili anti-srpske, već imaju zajednički nastup, kakvim se politički lideri iz Republike Srpske ne mogu pohvaliti", kaže Stevandić.

Stevandić smatra da su prva dva dana nakon izbora najvažniji period, koji su u određenoj mjeri bitniji i od izbora, jer tad na vidjelo izlaze sve kalkulacije i sav pokušaj uticaja na stvaranje vlasti, i zbog toga jedini interes Republike Srpske mora biti savezništvo sa Srbijom, koje mora da nadjača nečije lične, tajkunske i međunarodne interese.

"Svaki suprotan pravac može dovesti da se političko nejedinstvo prenese i na narod Srpske, i takve podjele predstavljaju mogućnost da se određeni faktori sa svojim ciljevima umješaju.Republika Srpska je u izuzetno nepovoljnim situacijama napravila škole, bolnice auto puteve i još mnogo toga, i to se može očuvati samo ukoliko se vodi odgovorna, nacionalna, politika koja nema spoljašnje interese", navodi predsjednik US i zaključuje da će svaka politika koja nema nacionalni interes dovesti do otvaranja mogućnosti međunarodnog intervencionizma, koji će biti potpomognut iznutra bošnjačkim institucijama, "poput Ustavnog Suda BiH".

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lutak

Jesu tebi koji nemaš 5 svojih glasova.

MONDO REPORTAŽE