• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović: BiH podržava suverenitet Ukrajine, referendumi su nelegalni

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Separatistički referendumi u više oblasti Ukrajine, koje se trenutno nalaze pod ruskom vojnom okupacijom, nelegalni su sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje", saopštio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

 Džaferović BiH ne priznaje referendume u Ukrajini Izvor: FENA/Harun Muminović

U saopštenju Džaferović navodi da "takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države".

"Na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije", kaže Džaferović.

Na kraju zaključuje, da u skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, te će ostati dio "apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Generalne skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte, potvrdila ovo opredjeljenje".

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ZP

Predizborna spika nebitnog liga koji ne odlučuje ni o čemu. Jedini političar koji ima težinu i koji komunicira sa svjetskim liderima i kojeg znaju gdje god je Mile Dodik. E sad voljeli ga ili ne, ali neosporno je da je jedinstven i najjači u BiH, ostali su mediokriteti, prosjek, nebitni van okvira svojih kantona ili regija

Neko ko zna

A šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije?

MONDO REPORTAŽE