• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbjednosni pečati i drugi noviteti: Ove godine drugačija pravila na glasačkim mjestima

Autor Nikolina Damjanić

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da su od ove godine prvi put na izborima u BiH biti uvedena određena pravila koja ranije nisu važila.

 Nova pravila za glasanje u BiH Izvor: FENA

Prvi put na biračka mjesta biće uveden bezbjednosni pečat kojim se utvrđuje se vjerodostojnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića.

"Pečat će biti otisnut na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Uz zaštitni pečat s desne strane potpisuje se ovlaštena osoba, tj. član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića", saopštili su iz CIK-a.

Izrađeno je 6.090 pečata, po jedna za svako biračko mjesto, a projekat je finansijski podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva .

Takođe, precizirane su odredbe koje se odnose na pomoć druge osobe. Tako birač mora predsjedniku biračkog odbora ispravom nadležnog tijela dokazati da je slijep ili tjelesno invalid, a nepismenost dokazuje upisom XX ili praznim rubrikom u polje za potpis na identifikacijskom dokumentu.

Glasačka kabina/paravan okrenuta je prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili mijenjanja glasačkih listića.

Takođe ove godine ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača.

U razdoblju od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta i do zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno je objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi s glasanjem i izborima. Ova zabrana traje od petka 30. septembra u 7.00 sati do zatvaranja birališta.

Izborna ćutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, odnosno  do 19 časova.

U tom je razdoblju političkim subjektima zabranjeno učestvovanje u javnom političkom djelovanju, a zabranjeno je i medijsko praćenje bilo kakve aktivnosti vezane uz političku i predizbornu promociju.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE