• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica operacije "Halijard" na Ozrenu: Zvaničnici Srpske položili vijence u Boljaniću kod Doboja

Autor Dušan Volaš

U Boljaniću kod Doboja obilježeno je 78 godina od misije "Halijard" na Ozrenu, u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

 Godišnjica operacije Halijard na Ozrenu Izvor: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas su u selu Boljanić kod Doboja položili vijenac u znak sjećanja na junaštvo i žrtve u spasavanju savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" prije 78 godina.

Vijence su položili i izaslanik predsjednika Srbije Slavoljub Ristić, predstavnici Ambasade SAD u BiH, Fondacije "Halijard", Ambasade Velike Britanije u BiH, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, te grada Doboja.

Dodik je podsjetio da je istina o ovoj operaciji bila skrajnuta i da su o tome samo sa strahom i stidljivo pričali stanovnici ovog kraja.

"Veliki borci za slobodu srpskog naroda su ovdje u toj borbi pokazali da su bili na pravoj strani istorije, spašavajući savezničke pilote", rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je srpski narod imao dvije savezničke priznate strukture - Jugoslovenska vojska u otadžbini pod komandom Draže Mihailovića i Narodno-oslobodilački pokret pod komandom Tita.

"I jedan i drugi pokret bili su verifikovani kao saveznici u tom ratu. Ali nedaleko odavde na obroncima bile su stacionirane ustaške jedinice Nezavisne Države Hrvatske koje je značajno popunjavao hrvatski i muslimanski narod ovog kraja", naveo je Dodik.

Ali tu, kako je rekao, za te četiri godine niko nije uspio da uđe jer se znalo da je borba koja bi se odvijala u srpskim selima Ozrena garantovala da se niko od njih neće vratiti.

"Zato je bilo moguće u tom slobodarskom duhu srpskog naroda naći i taj oblik humanizma koji je pokazivao da treba pomoći pilotima i jedino je zabilježeno da su to na ovim prostorima radili Srbi, nijedan drugi narod ili formacija", dodao je Dodik.

Cvijanovićeva je poručila da je Boljanić mjesto solidarnosti, okupljanja i patriotizma, te pokazatelj kako to izgleda kada ste na pravoj strani istorije, što su pokazali i mještani ovog naselja.

"Pokazali su svoje veliko srce, ali i slobodarski duh i želju da se pomogne onima koji su tada i ratovali za prave ciljeve", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila izgradnju memorijalnog centra u Boljaniću koji treba da bude i mjesto koje će širiti istinu o događaju iz tog perioda.

Predsjednik Fondacije "Halijard" DŽon Kapelo rekao je danas da je važno sačuvati sjećanje na događaje od prije 78 godina i učesnike u akciji spasavanja savezničkih pilota "Halijard" na Ozrenu, ističući da je na tom planu zadovoljan odnosom Vlade Republike Srpske.

"To je veoma važna priča i svake godine napredujemo u njenom pričanju i siguran sam da ćemo nastaviti da to činimo", izjavio je Kapelo novinarima u dobojskom naselju Boljanić, gdje je obilježeno 78 godina od misije spasavanja savezničkih pilota "Halijard" na Ozrenu.

Kapelo je tokom obraćanja rekao da je Boljanić podsjetnik na ljudsko žrtvovanje i solidarnost koje povezuje dva naroda, srpski i američki, kao i da je zahvalan srpskom narodu čiji pripadnici su rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota.

On je istakao da se ta priča čuva u muzejima i zajednicama širom SAD.

Bob Mekjuen, bivši američki kongresmen i nosilac Ordena časti sa srebrnim zracima Republike Srpske, poručio je da je došao da kaže hvala, sa velikim zakašnjenjem onim porodicama sa ovog područja koje su žrtvovale sve za slobodu američkih pilota.

"Tokom bitke nije se znalo ko će pobijediti, ali su srpske porodice ovdje uradile ono što je ispravno i to im mi nikada ne možemo na odgovarajući način zahvaliti", dodao je Mekjuen.

On je rekao da je zadovoljan što je danas u Boljaniću sa unučadima Srba koji su spasavali pilote, te da je zahvalan i liderima Republike Srpske za podršku organizovanju ovog događaja.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

U akciji savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" prije 78 godina spaseno je više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija "Vazdušni most" bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

SRNA

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kome polagati vjence, kad unuci istih čine sve da nas zatru

MONDO REPORTAŽE