• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska komisija preporučila kandidatski status za BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa određenim uslovima.

 Evropska komisija preporučila kandidatski status za BiH  Izvor: MONDO/Samir Cacan

Predstavljen je i izvještaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija.

Savjet Evropske unije će u decembru ove godine odlučivati o kandidatskom statusu, a odluka mora biti jednoglasna.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno osam prioriteta: izmjene i dopune postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS); novi zakon o VSTS i zakon o sudovima Bosne i Hercegovine; zakon o sprečavanju sukoba interesa; preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dalje se navodi da je potrebno odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila.

BiH trebalo da osigura zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

U uslovima su spomenuti i mediji, tačnije, država mora garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

Posljednji uslov je da se osiguraju rezultati u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU.

U junu 2022. su, na insistiranje Austrije i Slovenije, zemlje zaključile da su spremne dati kandidatski status BiH, ali da im je potreban izvještaj Evropske komisije i preporuka

Očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke Evropske komisije kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE