• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U PDP Doboj tvrde: Jelena Trivić na većini biračkih mjesta oštećena za 50 do 300 glasova

Autor Dušan Volaš

Predsjednica Gradskog odbora PDP-a Doboj Olivera Nedić tvrdi da je u Doboju počinjena izborna krađa nezapamćenih razmjera.

 Prebrojavanje glasova u Doboju Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Prema njenim riječima, cifre odstupanja na prebrojavanju glasova u odnosu na preliminarne rezultate na 95% biračkih mjesta su pokazale da je izborna krađa "čak gora od one koju su počinioci i nalogodavci realizovali 2020. godine".

"Ne većini mjesta Jeleni Trivić su oduzimali na desetine do preko stotinu glasova, a dodavali Miloradu Dodiku i time pravili razliku od 50, 250 pa i 300 glasova po biračkom mjestu", rekla je Nedićeva, saopšteno je iz PDP, bez pojašnjenja o tome odakle su ovakvi podaci pribavljeni.

Nedićeva kaže da je to "zločin nad biračima i voljom naroda da bira i bude biran".

"Treba imati u vidu da je ovo samo jedan dio nalaza te da razmjere štete nije moguće do kraja utvrditi samim prebrojavanjem, kada se zna da vreće nisu bile propisno zatvorene, da su stizala naređenja da se vreće vrate otvorene u GIK i da se sa tim materijalom danima manipulisalo. Nisu pronađeni svi pečati i neiskorišteni listići, glasali su mrtvi i ljudi za koje se zna da nisu bili u zemlji za vrijeme izbora, falsifikovani su potpisi, nestajali su zapisnici, iskidane su stranice sa prigovorima iz zapisnika koje su unosili naši posmatrači, na mnogim biračkim mjestima, za što imamo dokaz: slikan zapisnik", navodi Nedićeva.

Ona ističe da je teško sagledati koliko su zakona prekršili i koja krivična djela su izvršili u tom procesu u režiji SNSD, a posebno je teško u ovom trenutku procijeniti kolika je šteta nanesena, ali je u toku prvi korak da se istrage pokrenu i da se ovaj proces dovede do kraja.

"A sada već možemo uz dokaze reci da su izbori nelegitimni, da je ova izborna krađa vijeka, planirano i osmišljeno djelo SNSD, te očekujemo od institucija da besprijekorno rade svoj posao i da se sada na temelju ovog koraka, prebrojavanja, postupa dalje po službenoj dužnosti", navela je Nedićeva.

Nedićeva je i u jučerašnjem saopštenju navela da je izborni proces u Doboju kriminalzovan.

"Razočaravajuće je što ni nakon ponovljenih lokalnih izbora dobojski izborni kriminal nije zaustavljen i ponovo su gurnuli ljude u situacije gdje mogu da odgovaraju krivično, odnosno i zatvorskom kaznom od 3 do 5 godina. Ovdje je zarobljena izborna volja građana, biračke odbore je kupovinom zauzeo SNSD u procentu od 95%, nasrtali su fizički na posmatrače, prijetili, kupovali glasove. Učesnici izbornog kriminala moraju odgovarati i biti iza rešetaka, to je naš cilj. Vratiti zakon u izborni proces i da pravosudne institucije rade svoj posao", rekla je Nedićeva.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE