• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Milorad Dodik je predsjednik RS, neće biti ponavljanja izbora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je danas rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske na osnovu kojih je potvrđeno da je Milorad Dodik novi predsjednik RS.

 Izbori za predsjednika Republike Srpske RS Izvor: MONDO

Centralna izborna komisija je prvo usvojila izvještaj Glavnog centra za brojanje i glavne kontrole o obavljenom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednike RS, a zatim usvojila dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u BiH 2022. godine prema kojima je Milorad Dodik predsjednik RS.

Odluku o utvrđivanju rezultata CIK je donio nakon što je po njegovoj naredbi od 10. oktobra izvršeno kontrolno brojanje glasova na izborima za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Protiv odluke glasala je samo član Vanja Bjelica Prutina.

Izvještaj je podnio direktor glavnog centra za brojanje i pročitao spisak nepravilnosti koji su utvrđeni tokom ponovnog kontrolnog brojanja.

"Glavni centar za brojanje je prebrojao 2.238 biračkih mjesta, te je pravilno utvrdio rezultate glasanja na tim biračkim mjestima. Izvršili smo kontrolu neiskorištenih glasačkih listića, kao i nevažećih glasačkih listića. Do ovog trenutka nisu dostavljene 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima i u tom dijelu nismo uspjeli izvršiti kontrolu. Suočili smo se sa velikim problemom prilikom realizacije naredbe CIK-a koja se odnosi na način pakovanja izbornog materijala koji je u većini slučajeva bio nepropisno zapakovan", rekao je Mišković.

Član CIK Vanja Bjelica Prutina izjavila da je nezadovoljna dostavljenim izvještajem "koji se sastoji od tabelarnih pregleda i koji ne nude nikakve odgovore". Kasnije je i pored svega dodala da je nesumnjivo utvrđeno da je pobjednik izbora za predsjednika RS Milorad Dodik, ali da bi "62 vreće koje fale mogle donijeti promjenu na poziciji potpredsjednika".

Potpredsjednici

Kandidat sa najviše osvojenih glasova iz reda bošnjačkog naroda je Ćamil Duraković, a iz reda hrvatskog naroda Ivan Begić i oni bi trebalo da budu potpredsjednici RS, rečeno je na sjednici, ali je ipak došlo do konfuzije jer je dio članova CIK-a imao podatke da potpredsjednik nije Begić već Davor Pranjić.

"Svi oni koji su tvrdili da su pokradeni, nakon kontrolnog brojanja treba da priznaju poraz, čestitaju pobjedniku, jer mislim da apsolutno ne postoji dilema kada je u pitanju predsjednik RS da je to Milorad Dodik", dodala je Bjelica Prutina.

Irena Hadžiabdić smatra da je kontrolnim brojanjem utvrđeno, i "pored svih nepravilnosti da volja birača nije narušena" i da bi neki ponovljeni izborni ciklus sigurno donio niz sličnih nepravilnosti.

"Ono što smo pronašli može biti osnova za potvrđivanje rezultata izbora za predsjednika RS. Iz izvještaja ne vidim da je volja birača narušena", navela je Hadžiabdić.

Ahmet Šantić je rekao da se danas polako stiču uslovi da se utvrde i rezultati za predsjednika RS i "nema razloga da ne idemo ka tome".

Vlado Rogić je rekao da u izvještaju glavnog centra "mnoge stvari na prvi pogled izgledaju crne i da danas takve informacije imaju puno veću prođu i čuju se više u javnosti nego kada realno sagledate stvari".

"Zbog toga bih ja čestitao našem glavnom centru za brojanje i svima onima koji su radili u iznenađujućim okolnostima", rekao je Vlado Rogić.

"Kada bismo poništavali izbore gdje god je neko uzeo jedan listić i odnio ga kući, mogli bismo do besvijesti ponavljati izbore", kaže Rogić.

Dodao je da izbori nigdje na svijetu nisu završeni bez prekršaja i bez faulova.

CIK je u subotu, 22. oktobra, utvrdio preliminarne rezultate opštih izbora u BiH za sve nivoe, osim za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Гале

Чекамо теткицу из Београда да преболи пораз миљеника, и честита Додику

Mili

Teško je protiv volje naroda ma kolika bila sila koja se na njega sjatila. Čestitka Dodiku i mnogo sreće, budi još mudriji u ova teška vremena ali svakako najbolja opcija na tom mjestu. Srećno

Bob Rock

Šta kaže Burenović?

MONDO REPORTAŽE