• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić protiv hrvatskih NATO vojnika u BiH, Grlić Radman pisao Stoltenbergu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nastavljena je politička saga o temi: da li bi u slučaju dolaska NATO vojnika u BiH u misiji trebalo da učestvuju i vojnici iz Hrvatske koja je članica te vojne organizacije. Željko Komšić je i dalje izričito protiv.

 Komšić protiv hrvatskih NATO vojnika u BiH Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je juče poslijepodne da Vojska Republike Hrvatske neće učestvovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH jer je to "protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije".

"Institucije države Bosne i Hercegovina neće za to dati odobrenje čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatume hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, a očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske," naveo je Komšić, prenosi Faktor.ba.

Komšić kaže da Grlić Radman iznosi neistine kada govori o nekadašnjem angažmanu Vojske Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini jer namjerno previđa dvije itekako važne okolnosti.

"Prvu, da je Republika Hrvatska bila sudionik međunarodnog sukoba što je utvrđeno presudama Haškog tribunala, i drugu okolnost da je kasniji angažman Vojske Republike Hrvatske, temeljem Splitskog sporazuma, bio ostvaren tek po odobrenju institucija države Bosne i Hercegovine, a ne po zahtjevu međunarodnih vojnih snaga, pa ni samog NATO-a".

Takva vrsta odobrenja ili sporazuma sada nije moguća, dodaje Komšić, nije moguće bilo kakvo angažovanje Vojske Republike Hrvatske u BiH, ma šta o tome odlučivali ili mislili u NATO-u.

Portal Istraga.ba objavio je da je ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radma 14. oktobra poslao pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu kojim ga "upozorava" da bi jedinstvo NATO-a moglo biti ugroženo ukoliko Hrvatskoj bude uskraćeno da pošalje svoje vojnike u mirovnu misiju u BiH.

Dolazak određenog, malog broja vojnika NATO-a u BiH bio bi alternativni scenario za osiguranje u slučaju da ne bude produžen mandat misije Altea (EUFOR) u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE