• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBI zainteresovan za hakera iz Banjaluke

Federalni istražni biro SAD (FBI) zainteresovan je za istragu o hakerskim aktivnostima za koje je osumnjičen Banjalučanin Aljoša Borković, saznaju "Nezavisne" od izvora bliskog istrazi.

 FBI zainteresovan za hakera iz Banjaluke Izvor: MONDO

Borkovića su pripadnici MUP-a RS saslušali zbog sumnje da je putem Interneta skidao novac klijenata slovenačkih banaka, te ga prebacivao na svoj račun. On je saslušan zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije, zbog sumnje da su umiješani u visokotehnološki kriminal, a, kako ističe izvor "Nezavisnih", postoje realne mogućnosti da će se u istragu uključiti i FBI.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi potvrdio je juče da je protiv Borkovića i Malinića podnesen izvještaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog krivičnog djela upada u kompjuterski sistem.

"Završili smo sa saslušanjem Borkovića i Malinića i predali ih Tužilaštvu u Banjaluci. Ono što slijedi jeste dalji rad na otkrivanju tačnog iznosa novca koji su ukrali, a to ćemo uraditi analizirajući oduzete računare od osumnjičenih", pojasnio je izvor blizak istrazi.

Dodao je kako će najvjerovatnije Borković i Malinić biti pušteni da se brane sa slobode, jer ne postoji bojazan da će ometati istragu s obzirom na to da su svi dokazi u oduzetim računarima.
Podsjetimo, ovaj dvojac saslušan je po međunarodnoj akciji koju su pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS sproveli u saradnji s kolegama iz Slovenije i sa Interpolom.

Prethodno su u ponedjeljak, u okviru akcije pod nazivom "Košnica", pretreseni stanovi u Romanijskoj ulici u Banjaluci, koje su koristila dvojica osumnjičenih hakera.

Gotovo cijeli dan policajci su boravili u zgradi u kojoj su njih dvojica stanovala, a epilog je objelodanjen prekjuče, kada je procurila informacija da su aktivnosti policije bile usmjerene na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavila zloupotrebom platnih kartica i zloupotrebom računarskih podataka.
Izvor "Nezavisnih" nije želio otkriti zbog čega je sve FBI-ju interesantan Borković, a sa zvaničnim informacijama ne izlaze ni iz MUP-a.

"Istraga o kodnoj akciji 'Košnica' još je u toku i za sada nemamo novih detalja", kazala nam je juče Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Sa druge strane, stručnjaci za bezbjednostna pitanja ističu da, ukoliko FBI bude istraživao ovaj slučaj, implicira da je riječ o bitnom predmetu. FBI je, naglašavaju, vodeća kriminalistička agencija u svijetu, koja sigurno neće trošiti vrijeme ni novac na "sitne ribe".

"To što se FBI uključuje u istragu u vezi s tim, govori da se radi o krupnoj šteti koju su napravili osumnjičeni. Sigurno da postoji 'debeli' razlog zbog kojeg su oni zainteresovani za lica iz BiH", ističe Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja.

On još dodaje da bi policijske agencije u BiH trebalo da se pomire sa sudbinom da bi sajber kriminal trebalo da postane sve učestalija pojava u našoj zemlji. I u Tužilaštvu BiH kažu da visokotehnološki kriminal uzima sve više maha, ali i priznaju da sve bh. policijske agencije nisu dovoljno opremljene da se s njim kvalitetno izbore.

"Evidentno je da se bilježi porast takvih dijela, ali i da će ih biti sve više, jer već sada pola bh. populacije ima pristup Internetu", ističe Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Neki MUP-ovi neopremljeni

U pojedinim MUP-ovima priznaju da nisu u potpunosti osposobljeni da se bore s ovakvom problematikom, tako da nam je, primjera radi, Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, kazala da složenije istrage uglavnom dostavljaju FUP-u.

"Nemamo ni posebnu opremu ni odsjek za takve istrage", navela je Ahmićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE