• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Stari zakon o medijima prevaziđen, potreban novi

Autor Dragana Božić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je neophodno da se uredi medijski prostor na način da mediji imaju svoj zakon.

 Potreban zakon o medijima Izvor: Srna

Višković je, govoreći o novom zakonu prema kojem bi kleveta bila tretirana kao krivično djelo, rekao da će Republika Srpska učiniti sve da bi njen medijski prostor bio uređen zakonskim rješenjima.

"Zakon za tu branšu imamo još iz vremena bivše Jugoslavije koji je po svemu prevaziđen. Ne može se neki portal ili korištenje javnog prostora preko savremenih mreža odvojiti od medijskog prostora", rekao je Višković za ATV.

On smatra da treba jasno definisati šta je medij, šta je medijski prostor, te šta jeste, a šta nije dozvoljeno.

"Kao što svaki zakon uređuje bilo koju oblast, tako treba uraditi i medijsku oblast. Imamo danas situaciju da se ljudi bez ikakve odgovornosti lažno predstavljaju na društvenim mrežama, etiketiraju nekoga ili vrijeđaju, što može dovesti do neželjenih posljedica", rekao je Višković.

On je ocijenio da je neophodno pronaći zakonsko rješenje koje će urediti ovu oblast, a da se ne utiče na medijsku ili bilo koju drugu slobodu, izražavanje ili rad novinara.

"Mora se imati odgovornost za ono što se napiše, objavi i podijeli sa javnošću. Mislim da je cilj i novinara da se ta oblast uredi, jer sam siguran i da se profesionalci u novinarstvu gnušaju određenih natpisa na pojedinim društvenim mrežama i sadržaja koji se na njima objavljuju", rekao je Višković.

Govoreći o opštim izborima u BiH održanim 2. oktobra, Višković je rekao da je sva "šarada" koja se dešavala nakon toga i trajala mjesec još više BiH gurnula u blato.

"To je nepotrebna igrarija koja je dodatno ulila nepovjerenje u institucije BiH, Centralnu izbornu komisiju /CIK/ i izborni sistem", rekao je Višković i dodao da je napravljeno nekoliko koraka unazad, umjesto unaprijed.

On smatra i da je nedopustivo da jedan čovjek, bez obzira kako se zvao i predstavljao, interveniše u Izbornom zakonu na dan izbora.

"Ne radi se to tako u demokratskoj zemlji, a svi se kunu u demokratiju u BiH. Nema BiH kapacitet demokratske zemlje, sve dok u njoj imate nekoga ko se predstavlja kao visoki predstavnik i dok imate strance u Ustavnom sudu", rekao je Višković. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE