• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik VSTS-a pojasnio mogu li se informacije iz aplikacija Sky i Anom koristiti kao dokaz

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija poručio je danas da policijske agencije i tužilaštva maksimalno iskoriste sve podatke iz "Skaj" i "Anom" aplikacija da bi se otkrile kriminalne radnje i organizacije, kao i njihovi članovi.

 Mogu li se informacije iz aplikacija Sky i Anom koristiti kao dokaz Izvor: Amer Kajmović/Fena

"Naglašavam da informacije iz aplikacija `Skaj` i `Anom`, koje su policijskim agencijama BiH proslijeđene, u načelu predstavljaju izvanredne inicijalne informacije veoma korisne za rad policijskih agencija i tužilaštava u BiH u otkrivanju radnji i počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala", naveo je Lagumdžija.

Lagumdžija je napomenuo da inicijalne informacije dobijene dešifrovanjem tih aplikacija sudovi i tužilaštva iskoriste u borbi protiv protiv organizovanog kriminala i da mu je želja u toj borbi pravosudne institucije izađu kao pobjednici.

On je istakao da će pribavljene dokaze sudovi u BiH cijeniti u konkretnim predmetima, uzimajući u obzir najviše standarde koji proizlaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, te drugih pozitivnih pravnih propisa.

Lagumija je rekao da se kao predsjednik VSTS-a BiH generalno suzdržava od komentara o konkretnim postupcima koji se procesuiraju pred pravosudnim organima, ali je dodao da se u jednom od intervjua osvrnuo i na pitanja vezana za aplikacije Skaj i Anom s ciljem da se javnosti poruči da su pravosudna zajednica i VSTS svjesni značaja ove tematike za cjelokupno društvo.

On je zahvalio za priliku koja se pružila pravosuđu BiH i agencijama za provođenje zakona da se na temelju navedenih podataka kvalitetno i odlučno bore protiv organizovanog kriminala.

“Moja želja, lična i profesionalna, jeste da iz te borbe izađemo kao pobjednici", zaključio je Lagumdžija.

MONDO/Srna

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE