• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK ponovo priznao sporni listić za Dom naroda BiH: Ostaje li SNSD bez četvrtog delegata?

Autor Nikolina Damjanić

Centralna izborna komisija ponovo je donijela odluku o tome da prizna "sporni listić" za PDP iz Narodne skupštine RS, a na posrednim izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine.

 AA-20221007-29094113-29094108-CIK_DOK_GOD_STRANKE_BUDU_IMALE_MONOPOL_NAD_BIRACKIM_ODBORIMA_IMAT_CEMO_OVAKVU_SITUACIJU.jpg Izvor: Anadolija/Nihad Ibrahimkadic

Na odluku je ponovo moguće uputiti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, ukoliko Sud ne obori presudu žrijeb će odlučiti da li će SNSD imati četiri ili opozicija dva delegata u Domu naroda BiH.

CIK je kao i ranije, sporni listić, koji je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim, proglasila važećim pa tako lista SNSD-a i PDP-a ima po 12 glasova.

"Ne mogu podržati ovakvu odluku. Mi smo sljedeći uputu Suda BiH trebali donijeti odluku o utvrđivanju rezutlata u skladu sa odlukom Narodne skuptšine i u skladu sa izvještajem komisije", rekla je Irena Hadžiabdić, član CIK-a.

I Vlado Rogić, član CIK-a rekao je da se trebala ispoštovati odluka Suda BiH koji je rekao da CIK nije u pravu kada je ranije donio odluku koju ponovo želi da potvrdi.

"Postoji namjera CIK da ne poštuje stav Suda BiH. Ne mogu shvatiti da CIK može tako razmišljati", rekao je Rogić.

Podsjećamo, CIK je "nevažeći glasački listić" zahvaljujući kojem je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, proglasio važećim. Nakon ovoga, SNSD je uložio žalbu Sudu BiH koji je utvrdio da CIK nije mogao to uraditi, međutim, uprkos tome, CIK je ponovo potvrdio svoju raniju odluku.

S druge strane, Ahmet Šantić, član CIK-a, rekao je da Sud BiH nije nijednom rekao da odluka CIK-a nije valjana, u smislu onoga kako se CIK opredjelio, nego je osporavao ovlaštenje da to CIK može uraditi.

"Oni dovode u pitanje nadležnost CIK da utvrđuju validnost listića i to je ono što je sporno", rekao je Šantić.

(Nezavisne/Klix)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zaks

Najjače je kada kaže da je Sud donio odluku da CIK nije ovlašten da odlučuje o ispravnosti listića , a oni to opet čine.Ovi iz CIK-a su komedija.

Zas

Kakva grupa korupcionaša. Još jedan dokaz da je bilo promil šanse da pokradu izbore u koris opozicije, pokrali bi. Zato su nelagalno i postavljeni tu. Čim oni oponiraju odluke suda jasna je jaka zaleđina ambasada i povređen ego

MONDO REPORTAŽE