• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK BiH: Ne može se opozvati član Komisije

Autor Nikolina Damjanić

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je danas da u Izbornom zakonu BiH, niti bilo kom drugom zakonu ne postoji pravni institut opoziva članova Komisije.

 CIk BiH o opozivima članova komisije Izvor: CIK BiH

"Opoziv kao postupak smjene javnih funkcionera, koji se provodi prije isteka vremena na koje su izabrani mora biti propisan ustavom i zakonima i predviđen za isključivo vanredne situacije", naveli su iz CIK-a.

Kako su precizirali, u domaćem pravnom poretku opozivom se vrši smjena samo inokosnih predstavnika izvršne vlasti, nikada kolektivnih organa, i to najčešće načelnika opština, odnosno gradonačelnika gradova, o čemu odlučuju birači.

Iz CIK-a su precizirali da su saopštenje izdali povodom priloga emitovanog u jučerašnjem Dnevniku 2 RTV FBiH, u kojem je bivši član Komisije Vehid Šehić rekao da može doći do prestanka mandata članova CIK-a prije nego on istekne, opozivom, u skladu sa zakonom.

U saopštenju CIK-a se navodi da su svjesni činjenice da pojedini politički subjekti i stranački zvaničnici intenzivno vode kampanju protiv članova Komisije, ali smatraju "da to ne bi trebalo da bude razlog da oni koji u javnom prostoru nastupaju kao nezavisni politički analitičari javno promovišu zakonski nepostojeće konstrukcije".

"Jedini regulator zakonitog rada CIK-a jeste Sud BiH", ističu iz Komisije i navode da je u periodu od raspisivanja izbora do kraja 2022. godine, u vezi sa izbornim procesom, Apelacionom odjeljenju Suda BiH uloženo 467 žalbi na odluke CIK-a, od čega je Sud BiH u 457 ili 96 odsto slučajeva potvrdio odluku Komisije.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE