• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analiza TI BiH: Tehnički remont Bratunac finansirao stranku svog direktora, SNSD-u niko nije dao ni marku

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Političke stranke u BiH prijavile su oko 550.000 KM donacija privatnih preduzeća, što je više nego ranijih godina, a devet stranaka primalo je zakonom zabranjene donacije od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti, navodi se u analizi TI BiH.

 Slaven Ristić, TRB Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Zbog toga je Transparency International u BiH uputila prijave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) protiv SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH, NiP-a, Stranke za BiH, HRS-a, Socijaldemokrata BiH, Republičke stranke Srpske i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu, piše Transparentno.ba.

Analizom je utvrđeno da je najviše “zabranjenih” priloga primio SDP BiH, koja je prijavila oko 83.000 KM donacija privatnih preduzeća u izvještaju za posljednje Opšte izbore, a među donatorima našlo se i 15 privatnih kompanija koje su sklapale poslove sa organima vlasti, većinom onima u kojima je SDP bila dio te vlasti.

SDA je prikazala pojedinačno najviše donacija privatnih preduzeća - 137.800 KM, a među donatorima je i šest kompanija koje su poslovale sa organima izvršne vlasti.

Nekoliko velikih stranaka ove godine nisu prikazale nijednu donaciju privatnih preduzeća, kakav je slučaj sa SNSD, koji je po procjeni TI BiH na kampanju potrošio preko dva miliona KM, u izvještajima nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih firmi. Isti slučaj je i sa Ujedinjenom Srpskom i Socijalističkom partijom, dok je HDZ BiH prikazala svega 6.000 KM donacija.

Posebno je karakterističan slučaj Tehničkog remonta Bratunac koji je sa 12.000 KM finansirao Republičku stranku Srpske, čiji je predsjednik Slaven Risitić ujedno i direktor ovog preduzeća. Ova donacija je sporna i zbog toga što Republika Srpska ima udio u vlasništva Tehničkog remonta Bratunac.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE