• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri Bodiroga, Kojen i Suđić?

Narodnjaci, radikali i SPS-PUPS-JS počeli sa podelom ministarstava. U foteljama i nestranačke ličnosti: Dejan Bodiroga, Leon Kojen i Bojan Suđić?

 Ministri Bodiroga, Kojen i Suđić? Izvor: MONDO

Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana najkasnije za 120 dana, ili će novoizabrani parlament biti rapušten i održaće se novi izbori, predviđeno je Ustavom Srbije.

Da li će Srbija živeti u agoniji do tog krajnjeg roka ili ćemo Vladu dobiti pre sredine septembra, ostaje da se vidi, ali pregovori kao da i ne teku tako glatko kako su to želeli Vojsilav Koštunica i Tomislav Nikolić.

Mediji oprečno izveštavaju o tome kome će se koalicija okupljena oko socijalista prikloniti, ali su sve su glasniji oni koji misle da smo bliži "nacionalnoj" nego proevropskoj vladi.

"Večernje novosti" objavljuju, pozivajući se na neimenovane izvore, da su narodnjaci, radikali i SPS-PUPS-JS "počeli da sklapaju mozaik buduće Vlade" i da je sastavljena i prva šema ministarskih mesta.

Iako se ne precizira koliko će ministarstava brojati nova Vlada, u igri su i nestranačke ličnosti. Tako se bivši pregovarač za Kosovo Leon Kojen spominje kao budući ministar spoljnih poslova, košarkaš Dejan Bodiroga je viđen za ministra za sport i omladinu, a ministrastvo kulture bi se našlo pod palicom dirigenta Bojana Suđića.

Narodnjacima bi pripalo premijersko mesto, policija, pravda, energetika, prosveta, infrastruktura i BIA, a radikali bi suvereno vladali ekonomijom.

Nova vlada bi imala dva vicepremijera - po jednog radikala i socijalistu. Dačiću i njegovim koalicionim partnerima pripala bi ministarstva poljoprivrede, socijalne politike, a bavili bi se i ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Međutim, socijalisti veruju da bi bilo pravedno da im pripadnu i ministarstva odbrane i pravde, a i želeli bi i da njihov čovek rukovodi nacionalnim investicionim planom.

Pre nego što ove ministarske fotelje i budu podeljene, Dačić će konačno morati da se opredeli da li će uopšte praviti vladu sa radikalima i narodnjacima, a Koštunica i Nikolić imaju sve manje strpljenja.

Da on sam neće moći to da prelomi, i da u SPS-u već postoje dve struje, priča se od kada su počeli pregovori, a kao najveći protivnik pravljenja vlade sa demokratama pominjana je Borka Vučić.

Ona je u izjavi za "Kurir" navela da nije tačno da sprema puč protiv Dačića ukoliko vrh stranke odluči da se krene putem Evrope, ali i ne krije da smatra da bi nacionalna vlada, koju ona naziva "narodna" izvela zemlju iz krize i pokrenula razvoj. Borka Vučić dodaje da ta vlada ne bi bila protiv Evrope.

Da su se socijalisti ozbiljno podelili oko toga sa kim treba praviti vladu piše i "Blic", koji tvrdi da je prošlog petka, na poslednjoj sednici Predsedništva stranke, koje broji 12 članova, čak deset njih, među kojima i Milutin Mrkonjić i Dušan Bajatović, glasalo za vladu sa demokratama. Ako je tačno da je Glavni odbor stranke ovlastio Predsedništvo da donese ovu odluku, što tvrdi "Blic", demokrate mogu da odahnu.

Zanimljivo je i kako se bivši predsednik trgovinskog suda Goran Kljaljević, koji inače u zatvoru čeka kraj suđenja protiv stečajne mafije čiji je navodno šef bio, uključio u postizborni proces u Srbiji.

Ovaj bivši predsednik Gradske izborne komisije iz Centralnog zatvora podneo je čak tri prigovora na izborni proces. Prvi prigovor odnosi se na to što zatvorenici nisu mogli da glasaju na ovim izborima. Tu "manjkavost" u GIK-u su objasnili time što iz Ministarstva pravde nisu dobili podatke o ljudima koji su trenutno u zatvoru.

Drugi Kljajevićev prigovor GIK-u odnosi se na broj birača, a on tvrdi da u Beogradu nije utvrđen njihov tačan broj. U GIK-u tvrde da to nije tačno, a sva tri Kljajevićeva prigovora su odbacili.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE