• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duraković traži obustavljanje istrage protiv Mahića

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković saopštio je danas da od svih organa vlasti ovog entiteta traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira Mahića.

 Srn2022-10-19_1311483_2.jpg Izvor: Srna/Miro Pejić

Mahić je Savindan u džamiji vrijeđao Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je apelovao na, kako je naveo, razumno odlučivanje i pozvao na dijalog i međusobno uvažavanje. Mahić je za Svetog Savu 27. januara na molitvi u džamiji rekao da je začetnik fašizma, a za SPC da je sekta. Duraković smatra da je riječ o „medijskom iskorišćavanju i politizovanju jedne nepromišljene izjave imama Miahića” napravilo, kako kaže, „slučaj” koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa.

„Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vernicima, što očito nije dovoljno, te smo juče svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca”, naveo je Duraković.

U međuvremenu je, kaže, informisan da, u cilju provođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a Republike Srpske u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali kada je Mahić vrijeđao Svetog Savu i SPC.

Duraković, prenosi Fena, navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u Republici Srpskoj „i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju”, objavila je Politika.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE