• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIC vanredno zasjeda: Šmit će spriječiti stupanje na snagu Zakona o imovini u Srpskoj?

Autor Nikolina Damjanić

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, danas do ponoći reagovaće kako bi spriječio stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, saznaje N1 pozivajuči se na diplomatske izvore.

 Šmit spriječava stupanje Zakona o imovini RS Izvor: Nihad İbrahimkadić, Anadolija

Vijeće za implementaciju mira (PIC) danas vanredno zasjeda, a još prošle sedmice iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je riječ o stupanju na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj kako bi se, kako su naveli, prevenirala nepovratna šteta.

Navode da Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Šmitu da reaguje i njegova reakcija se očekuje do ponoći.

Prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe priopadaju Srpskoj

Ovaj zakon usvojen je krajem decembra prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakon istog naziva koji je bio prvobitno usvojen početkom februara protekle godine Visoki predstavnik u BiH ga je suspendovao u aprilu i donio odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u septembru stavio zakon van snage, ali je u NSRS novi zakon usvojen, vrlo sličan starom izuzev odredbe da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. decembra 1991. godine vođena kao imovina BiH.

Podsjetimo, Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom sve do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

(N1)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Nije to visoki predstavnik vec obicni turista koji se izdaje za predstavnika. A to sto ce nam oduzeti imovinu o tome mogu samo sanjati!!! Tudje nam ne treba.,a svoje ne damo!!!!!!!!!!!!

MONDO REPORTAŽE