• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novalić nakon presude: "Borba se nastavlja, ovo je samo prvo poluvrijeme"

Autor Dragana Božić

Premijer FBiH Fadil Novalić oglasio se na svom Facebook nalogu nakon današnje presude Suda BiH kojom je osuđen na četiri godine zatvora.

 339414844_611049314372623_8880077819838973625_n.jpg Izvor: Facebook/Fadil Novalić

"Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen. Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka", napisao je Novalić na Facebooku.

Kaže da se borba nastavlja, te je uvjeren u konačnu pobjedu pravde.

"Ovo je samo prvo poluvrijeme. Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili - da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu", kazao je Novalić.

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu "Respiratori", nakon današnje prvostepene presude, smatra da se radi o jednom političkom projektu koji je nažalost doveden do kraja,

"Nisam iznenađena presudom jer, nažalost, ona je izašla u javnost upravo ovakva kakva jeste. S druge strane, nisam iznenađena jer je meni kao dobrom posmatraču političkih zbivanja u našoj zemlji, od samog početka bilo jasno da postoji određen plan koji ima specifičan cilj", istakla je Vidović.

Podsjetila je na njeno izlaganje na samom početku predmeta kada se rješavao pritvor Novalića.

"Tada sam kazala da su na njega usmjereni protivnici Federacije. Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Zašto sam to rekla i zašto smatram da se radi o jednom političkom projektu koji je nažalost doveden do kraja. Od sudije Perića, kao čovjeka sa integritetom, predratnog sudije, nisam ni očekivala drugačiju odluku. Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu. Međutim, kako će ovo završiti, vidjet ćete u kojoj mjeri je ozbiljan ovaj predmet i kakve će biti posljedice", naglasila je Vidović.

Kako je kazala, Novalić je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja.

"Zloupotreba službenog položaja je specifično krivično djelo koje traži da je on postupao mimo propisa, mimo ovlaštenja u namjeri da ostvari imovinsku korist sebi ili drugome", dodala je Vidović.

Novalić nije prisustvovao objavi presude.Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme "F. H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice "Srebrena malina" proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

(Anadolija/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE