• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović nudi dva rješenja: Koncentraciona Vlada FBiH ili dvije liste

Autor Dušan Volaš

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da bi jedan od načina deblokade formiranja Vlade Federacije BiH bio imenovanje koncentracione vlade tog entiteta BiH.

 Bakir Izetbegović ponudio rješenja o deblokadi formiranja Vlade FBiH Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

To znači da bi u novoj Vladi FBiH učestvovale sve parlamentarne stranke u parlamentu tog bh. entiteta.

"Tražili bismo da se napravimo dvije liste. Jednu bi činile SDA i stranke okupljene oko nje, a drugu 'Trojka', HDZ i stranke oko njih, pa ko dobije većinu neka formira vladu", kazao je Izetbegović poslije sastanka sa potpredsjednikom Federacije BiH Refikom Lendom (SDA).

To bi, kako je naveo, bilo drugo rješenje za deblokadu formiranja Vlade FBiH.

Prema njegovim riječima, to je "zreo pristup", koji SDP i HDZ BiH nisu željeli ni da saslušaju.

Lideri HDZ BiH Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić prethodno su odbili da se odazovu pozivu za sastanak bošnjačkog potpredsednika Refika Lende (SDA) o formiranju nove Vlade Federacije BiH.

Izetbegović je dalje rekao da mu nije jasno "zašto je on nepoželjan na sastancima, a (predsjednik RS Milorad) Dodik i Čović nisu".

"Zašto je Dodik prihvatljiv, a ja nisam? Zašto im je jedna patriotska stranka neprihvatljiva, a Dodik i Čović sa ovakvim ponašanjem prihvatljivi", kazao je on.

Dodao je da su NES i Stranka za BiH jasno pokazali da ne žele vladu koja će se napraviti uz pomoć Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

"NES i SBiH su jasno rekli da neće ući u vladu koju je oktroisao visoki predstavnik. Mislim da ne bi to trebao da uradi. Konsultovao se (visoki predstavnik Kristijan Šmit) prošli put sa Zagrebom, (hrvatskim premijerom Anredrejem) Plenkovićem, a sa nama ne. Sada kada imamo izborne pobjednike bio bi presedan da promijeni pravila", ocijenio je Izetbegović.

On smatra da se SDP i druge stranke okupljene oko probosanske koalicije "Trojka" nadaju da će Šmit nametnuti odluku u vezi sa formiranjem nove Vlade FBiH.

Pozvao je Savjet za primjenu mira u BiH (PIC) da "ne dopuste" Šmitu da to uradi.

"Sedamdeset odsto Bošnjaka živi u FBiH i predstavlja ih Lendo. SDA je pobjednička stranka i to ne mogu ignorisati. To ne može voditi ka dobrom niti će se dobro završiti", naglasio je lider SDA.

Nova Vlada Federacije BiH još nije formirana, jer saglasnost za njeno imenovanje nije dao potpredsjednik Refik Lendo, koji smatra da SDA, kao stranka sa najviše osvojenih glasova u Predstavničkom domu FBiH treba da bude sastavni dio nove izvršne vlasti.

Prema Ustavu FBiH saglasnost za imenovanje entitetske vlade moraju dati sva tri člana rukovodstva, predsjednik i dva potpredsjednika tog bh. entiteta.

U parlamentu FBiH postoji većina, koju čine HDZ BiH i stranke okupljenim oko probosanske koalicije "Trojka" - SDP, Narod i pravda i Naša stranka.

(Beta)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE