• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmjene Zakona: Ko odbije testiranje na drogu, biće zadržan u policiji

Autor Dušan Volaš

Vlada RS utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima kojim se propisuje mogućnost zadržavanja lica zatečenog u vršenju prekršaja kod kojeg bude utvrđeno prisustvo droge i opojnih sredstava, a odbijalo je da se podvrgne testiranju.

 Ko odbije testiranje na drogu, biće zadržan u policiji Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Rok zastarjelosti izvršenja zaštitnih mjera produžen je na dvije godine, a predviđena je i mogućnost izricanja zabrane prisustva određenim sportskim priredbama, saopšteno je iz Biora Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Za okrivljenog koji nema prebivalište, odnosno boravište u Republici Srpskoj, odnosno BiH, data je mogućnost da, u najkraćem propisanom trajanju, uz prekršajni nalog, novčanu kaznu i troškove platnog prometa može platiti i elektronski uz korišćenje POS terminala na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlašćenog službenika, u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlašćenog organa, uz izdavanje dokaza o uplati.

"Ova mogućnost propisuje se i za lica koja imaju prebivalište, odnosno boravište u Republici Srpskoj i BiH, kada žele da plate novčanu kaznu na licu mjesta elektronskim putem", napominje se u saopštenju.

Propisano je da će lice koje je zaprimilo prekršajni nalog i podnijelo zahtjev za sudsko odlučivanje, a ne samo po osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, moći da ne dolazi na sud i iskoristi mogućnost pisanog izjašnjenja da prihvata odgovornost u kome može predložiti, po pravilu, blažu sankciju za sebe.

Utvrđenim izmjenama i dopunama vrši se usklađivanje odredaba Zakona sa odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Zakona o krivičnom postupku Srpske, kao i izvršavanje odluke Ustavnog suda Srpske kojom je član 191 stav 5 Zakona ocijenjen neustavnim.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE