• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić na otvaranju sajma u Mostaru imala posebnu molbu za sve iz BiH: "Razmislite, to nema veze sa politikom"

Autor Dragana Božić

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, zamolila je sve iz Bosne i Hercegovine da razmisle još jednom o uključivanju u inicijativu "Otvoreni Balkan".

 Srn2023-5-2_1226693_0.jpg Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

"To nema nikakve veze, praktično sa politikom, osim što će svakako smanjiti tenziju u ovom trenutku. U inicijativi učestvuje Republika Srbija, Severna Makedonija i Republika Albanija. Dobro bi nam došlo svima zajedno veća uključenost i BiH i svakako i Crne Gore. Ta inicijativa je inicijativa koja govori o otvaranju granica, uzajamnom, potpuno slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, o graničnim prelazima koji su otvoreni 24/7 o različitim inspekcijama pre svega fitosanitarnim i veterinarskim koje su potpuno usklađene, da obezbedimo i da naša privreda i naši ljudi imaju mnogo veći benefit od naše međusobne saradnje", rekla je Brnabić.

Prema njenim riječima Srbija šestu godinu zaredom na sajam u Mostaru dolazi sa zavidnom privrednom delegacijom, sa 14 privrednih subjekata iz raznih sektora industrije iz Srbije. Istakla je da čitava delegacija pokazuje značaj koji pridaju mostarskom sajmu, ali i odnosima sa BiH i generalno sa regionom. Podsjetila je da je prije 48 sati bila u Zagrebu i imala konstruktivne razgovore sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

"Tako da se nadam da u narednim nedeljama i mesecima nastavimo ovim putem da razvijamo zajedno jedan miran, stabilan, prosperitetan Balkan za sve naše građane i sve privrednike", naglasila je Brnabić.

Navela je tri podataka koja govore o međusobnim potencijalima saradnje. Prvi je da je u posljednjih deset godina udvostručena bilateralna razmena između BiH i Srbije, drugi da je BiH drugi izvozni partner Srbije, a prvi je Njemačka.

"Treći podatak, koji je takođe fascinantan to je da je Republika Srbija Bosni i Hercegovini treći izvozni partner. Prvi je Hrvatska, drugi je Nemačka, a treći je Republika Srbija. Samo kada pogledate ova tri parametra potpuno vam je jasno ne samo koliko smo upućeni jedni na druge, koliko smo jedni drugim važni, već i koliko je potencijal koji uobičajeno naši građani ne vide i deluje da je nekada neka druga zemlja važnija privredno, da neka druga zemlja ima veći privredni potencijal za rast, a kada pogledate, u odnosu na BiH prvi partner privredni je praktično Republika Hrvatska, drugi je Nemačka, treći je Republika Srbija", rekla je Brnabić.

Čestitala je na uspješno organizovanom još jednom sajmu, navodeći da je sigurna da će kao rezultat ovog sajma sledeće godine podaci biti mnogo bolji.

Prema njenim riječima prošla godina je bila odlična, oko 33 posto povećana je međusobna robna razmjena, izvoz iz BiH u Srbiju povećan je oko 40 odsto.

(Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saldo

Divnih li govornika. Sve zapadna struja i svi dobiju obavezu gdje da dođi i šta da pročitaju

MONDO REPORTAŽE