• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici RS i FBiH uputili telegrame saučešća rukovodstvu Srbije i porodicama nastradalih

Autor Dušan Volaš

Najviši zvaničnici Republike Srpske uputili su telegrame saučešća rukovodstvu Srbije i porodicama nastradalih učenika i radnika obezbjeđenja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu.

 Zvaničnici RS i FBiH uputili telegrame saučešća rukovodstvu Srbije i porodicama nastradalih Izvor: Kurir/Tamara Trajković

Pedsjednik Republike Srpske Milorad Dodik napisao je da cijela Republika Srpska i cijela nacija danas tuguju sa Srbijom.

"Šokiran sam tragedijom u beogradskoj Osnovnoj školi ’Vladislav Ribnikar’", naveo je Dodik na Tviteru.

Izrazio je nadu da će porodice stradalih pronaći snage da se izbore s tragedijom i nenadoknadivim gubitkom.

"Naša djeca, najranjiviji dio društva, treba da imaju podršku i pozitivan primjer odrastanja u ozbiljne ličnosti. Dužnost je da im to omogućimo kako se ovakve tragedije ne bi ponovile", naglasio je Dodik.

Premijer Radovan Višković je, izražavajući saučeće premijerki Srbije Ani Brnabić i porodicama ubijenih, naveo da je "preteško naći dovoljne riječi utjehe u trenucima ovakve tragedije".

"Dijeleći vaš bol, iz dubine srca žalimo zbog gubitka nevinih, mladih života, prekinutih rukom bezumlja. Dijelimo bol nacije i saosjećamo sa porodicama stradalih, u nadi da će naći snage da se izbore sa ovom tragedijom", naveo je Višković.

Srpska članica i predsjedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća predsjediku Srbije Aleksandru Vučiću, zamolivši ga da roditeljima i porodicama nastradalih u ovom strašnom činu prenese riječi naiskrenijeg saosjećanja, a povređenima želje za što brži oporavak.

"Svi smo duboko pogođeni razmjerama nezapamćene tragedije", naglasila je Cvijanović.

Telegrame saučeća uputili su i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, kao i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubijeno je osmoro djece i radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni.

Policija je uhapsila četrnaestogodišnjeg K.K, koji je počinio taj zločin.

Najavavljene provjere bezbjednosti u školama

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je telegram saučešća premijerki Srbije Ani Brnabić.

Nikšić je naveo da je sa neizmjernom tugom i nevjericom primio vijest o tragediji u kojoj su živote izgubila djeca i radnik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

"Teško je shvatiti obim ovakve tragedije pogotovo jer je riječ i o životima djece. Dijelimo vašu bol. Naše misli su prvenstveno uz porodice stradalih i povrijeđenih, te ovim putem u svoje i ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, porodicama stradalih, svim građanima Srbije i vama lično upućujemo izraze najdubljeg saosjećanja, a povrijeđenim želimo što brži oporavak", navodi se u telegramu saučešća premijera Nikšića.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Jasna Duraković izrazila je iskreno žaljenje i saosjećanje povodom jutrošnjeg tragičnog događaja u beogradskoj osnovnoj školi, uputivši izraze najdubljeg saučešća, pune podrške i iskrenog saosjećanja porodicama ubijenih i ranjenih, kao i svim građanima Beograda i narodu Srbije.

"Zbog duboke zabrinutost, tražiću od svih kantonalnih ministarstva obrazovanja, kao i svih škola u Federaciji BiH da dostave informacije o bezbjednosnim provjerama i uopšte bezbjednosti u školama, te da navedu u kojoj su mjeri spremni suprostaviti se ovakvim bezbjednosnim prijetnjama, u nadi da se ovakve situacije neće nikada i nikome ponavljati", navela je Durakovićeva.

Ona je istakla da će resorno Ministarstvo spremno pružiti stručnu pomoć i podršku psihologa u cilju sprečavanja ovakvih i sličnih tragičnih događaja.

Novoimenovani ministar obrazovanja i nauke u Federaciji BiH najavila je i da planira održati sastanak sa predstavnicima Federalnog MUP-a u vezi s pitanjima bezbjednosti u školama.

(Mondo/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE