• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Položeni vijenci i cvijeće poodom Dana Vojske Republike Srpske: Centralna manifestacija održana u kasarni Kozara (FOTO)

Autor Dušan Volaš

U Spomen-sobi Vojske Republike Srpske u Kasarni "Kozara" u Banjaluci danas su položeni vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 12. maja - Dana VRS i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

 Dan Vojske Republike Srpske 2023 Izvor: Srna/Nenad Stupar

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Vijenac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cvijeće su položile delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

Izvor: Srna/Nenad Stupar

U kasarni "Kozara" u Banjaluci održana je centralna svečanost povodom 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Svečanost je počela predajom raporta komandanta Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadira Sretena Miloševića zamjeniku ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandru Goganoviću, nakon čega su intonirane himna Republike Srpske "Moja Republika" i himna BiH.

Obilježavanje je počelo parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator obilježavanja ovog istorijskog događaja od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

SRNA

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE