• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugi krug glasanja o Slavi Kukiću

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izboru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slave Kukića.

 Drugi krug glasanja o Slavi Kukiću Izvor: MONDO

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije kao komisija postigao saglasnost o potvrđivanju imenovanja Slave Kukuća za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i danas će se o tome poslanici izjašnjavati u drugom krugu, rekao je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović.

Predstavnički dom u prvom krugu glasanja nije podržao Kukića protiv čijeg je imenovanja glasalo 14 poslanika – SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i Stranke za BiH, podršku mu je dao 21 poslanik, a suzdržana je bila poslanik PDP-a.

Kolegijum nije postigao saglasnost ni o prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, pa će se i o tome poslanici izjašnjavati u drugom krugu.

Poslanici Predstavničkog doma su u dosadašnjem zasjedanju najviše vremena posvetili diskusiji o prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, koji je u prvom čitanju, a u koji su ugrađene i sugestije Međureligijskog vijeća.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe ovog zakona i dala je negativno mišljenje o njemu.

Poslanicima iz Republike Srpske sporna je odrednica zakona o obavezi Srpske i distrikta Brčko da svoje zakone usklade sa ovim zakonom.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić podsjetila je da Srpska ima zakon o praznicima i da joj ovaj na nivou BiH nije potreban, ali da je on namijenjen zaposlenim u zajedničkim institucijama pravoslavne vjeroispovjesti, koji, kako je rekla, moraju da uzimaju slobodne dane ili dane od godišnjih odmora da bi mogli da proslave vjerske praznike.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević podsjetila je da je ova oblast u nadležnosti entiteta i da bi zakon trebao biti urađen u koordinaciji sa entitetima.

Ona je pročitala stav Vlade Republike Srpske da ne postoji osnov za donošenje ovog zakona u ovom sadržaju kao ni pravni osnov kojim se obavezuju entiteti i Brčko distrikt da svoje zakone o praznicima usklade sa ovim zakonom.

Poslanici stranaka potpisnica „platforme“, SDP i SDA, smatraju da ovim zakonom trebaju da budu, osim vjerskih, obuhvaćeni i svi drugi praznici na nivou BiH.

Poslanik SDP Saša Magazinović zapitao je šta je sa ateistima.

Poslanici iz hrvatskih stranaka zalagali su se za usvajanje prijedloga zakona u prvom čitanju jer je to obaveza preuzeta potpisivanjem ugovora BiH sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom, a da se njegovi nedostaci ispravljaju u amandmanskoj fazi.

Ovim zakonom predviđeno je za pripadnike pravoslavne, katoličke, islamske i jevrejske ispovjesti po pet neradnih dana za obilježavanje tačno određenih vjerskih praznika u toku godine.

Za pripadnike pravoslavne vjeroispovijesti određen po jedan dan za Božić, za Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, za Duhove, za Veliki petak i za Vaskrs.

Za pripadnike katoličke vjeroispovijesti ovim zakonom određen je po jedan dan za Bogojavljenje, za Tijelovo, za Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe, za praznik Svi sveti i za Božić.

Za pripadnike islamske vjeroispovijesti određen je po jedan dan za Novu hidžretsku (muslimansku godinu), za dan rođenja Muhameda, za Ramazanski bajram i dva dana za Kurbanski bajram, dok je za pripadnike jevrejske vjeroispovijesti određen po jedan dan za Sukot, za Šavuot, za Pesah, za Roš Hašanu (Nova godina) i za Jom Kipur (Dan pomirenja).

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE