• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pekićeva o kamatama i Viškovićevom priznanju: IRB ne ispunjava cilj zbog kojeg postoji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Generalni sekretar PDP- i poslaniku NSRS, Mira Pekić kaže da je predsjednik Vlade Republike Srpske danas iznenadio javnost i kada je saopštio da je FBiH u boljoj situaciji i da se zbog toga zadužuje po manjim kamatama.

 Mira Pekić Višković kamate zaduženje Izvor: Mondo - Slaven Petković

Višković je, odgovarajući na pitanje zašto se RS zadužuje prodajom obveznica sa kamatom 6,1 odsto po prispjeću, a FBiH po kamatnoj stopi od 3,8 oidsto rekao da je FBiH "bila malo pametnija i nije dozvolila da sve banke budu privatne" i zato što ima Razvojnu banku.

Komentarišući ovu izjavu, Pekićeva (ekonomistkinja po struci) tvrdi da "IRB Republike Srpske ne ispunjava cilj zbog kojeg postoji - da kroz politiku plasmana preko banaka utiče i na kamatne stope unutar našeg sistema.

"Zašto IRB nema više dovoljno novca i zašto je vlast dozvolila da se Republika Srpska nađe u ovako teškoj situaciji?", pita Pekićeva.

Ističe da su na naplatu su došli sporni direktni plasmani IRB-a, kao i propast banaka.

"Visina kamatnih stopa, o kojima je pričao Radovan Višković, određena je i rizikom. A činjenica je da banke, kao ozbiljni investitori, ocijenjuju da je rizik Republike Srpske veći od FBiH", kaže Pekićeva.

Pekićeva tvrda da je rješenje da IRB putem kreditnih linija koje daje bankama propiše kamatnu stopu po kojoj banka daje kredite iz tih sredstava, za stambene kredite, proizvodnju i slično.

"I na taj način IRB "tjera" banke da one iz svojih sredstava plasiraju kredite po istim ili malo višim kamatnim stopama. To je ono što bi sada bilo idealno da se riješi kriza i predstojeći najavljeni rast kamatnih stopa. Ali IRB, nažalost, nema više toliko sredstava za takve intervencije. Treba istaći da je premijer izgovorio zaista iskreno i teško priznanje, ali i pozvati ga da kao prvi čovjek Vlade preuzme odgovornost za tešku situaciju", poručila je Pekićeva.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE