• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međusobne optužbe dok se gase farme svinja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dok afrička svinjska kuga ne jenjava u Republici Srpskoj, u jeku je prepucavanje na relaciji Bijeljina - Banjaluka o tome ko jeste ili nije uradio dovoljno da se izbori sa novonastalim problemom koji desetkuje stočni fond.

 Petrović i Minić Izvor: MONDO

Zbog afričke kuge svinja eutanizirano (uništeno) je više od 3300 životinja. U Bijeljini, Ugljeviku i Loparama od danas je vanredna situacija. Vanrednu situaciju je prvo najavio gradonačelnik Bijeljina Ljubiša Petrović, a zatim je Vlada Republike Srpske proglasila vanredno stanje.

Odnosi na toj relaciji nisu ni u redovno vrijeme bili posebno dobri, a eskalirali su sa pojavom ove pošasti koja nanosi štetu poljoprivrednom fondu.

"Vanredno stanje itekako mogu sa republičkog nivoa da proglašavaju i bez nas, ali to do sada nisu uradili, sve dok mi nismo najavili!", tvrdi Petrović u bijesnoj objavi juče na Fejsbuku.

Petrović navodi da je do sada na teritoriji Grada Bijeljina afrička kuga svinja registrovana u 11 mjesnih zajednica i u 72 domaćinstva, dok je na 59 gazdinstava urađena eutanazija

Eutanazirano je oko 800 svinja samo na farmi porodice Dragičević, a za danas je planirana eutanazija oko 400 svinja na gazdinstvu porodice Lazarević u Srednjem Magnojeviću. Ovo govori o razmjerama štete za pojedina domaćinstva.

Još nije utvrđeno odakle se i kako afrička svinjska kuga pojavila.

"Nakon sanitanog odstrela nekoliko divljih svinja i analize njihovog mesa ni u jednom uzorku nije identifikovan virus afričke svinjske kuge, što automatski ukazuje da navodi da su divlje svinje prenosnici nije tačan i ne pije vodu i da je afrička svinjska kuga uvezena u Semberiju/Republiku Srpsku", napisao je gradonačelnik Bijeljine.

Petrović kaže da Ministarstvo spoljne trgovine na nivou Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Stašom Košarcem "uprkos postavljenim pitanjima (nekoliko puta) i insistiranju na odgovorima ostao je nijem na pitanja".

A pitanja su: kada, odakle, preko kojih graničnih prelaza, u koja domaćinstva, u kojoj količini i u kom uzrastu su uvezene zaražene ili suspektno zaražene svinje u našu zemlju? Ista ova pitanja postavljena su i Upravi za indirektno oporezivanje i Kancelariji za veterinarstvo.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je Vlada Republike Srpske imala vidljive mjere u suzbijanju širenja afričke kuge svinja, ali da i nivo BiH treba da pruži doprinos, o čemu će sutra održati sastanak sa predstavnicima evropskih institucija.

Košarac je rekao Srni da će, osim stručne, tražiti i finansijsku podršku za domaćinstva koja su pretrpjela štetu. Od Savjeta ministara tražio je da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge.

"Tražio sam da se 850.000 KM izdvoji za Republiku Srpsku i 150.000 KM za Brčko distrikt, cijeneći da je u ovoj fazi to dovoljno sredstava za sanaciju posljedica koje je izazvala afrička kuga svinja", pojasnio je Košarac.

Izvor: Shutterstock

Petrović se juče već drugi put obrušio na ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savu Minića da tvrdeći da se "tek 12 dana nakon poziva za dolazak u Bijeljinu udostojio da se pojavi, i to tako što je došao, prodao maglu, lijepo ručao i otišao, od njegovog dolaska nismo dobili ništa izuzev konstantnih napada i špekulacija".

"Najveći problem je nedostatak ljudstva, jer ljudi koji su već danima na terenu su premoreni i trpe psihičke traume. Znate li šta znači eutanazirati preko 3.000 svinja, transportovati ih, podići, a imamo svinje koje imaju preko 300 kg i onda ukopati i to sve pod zaštitnom opremom na +35C, a poslije izvršiti dezinfekciju! To je krvav posao u svakom smislu te riječi i nađe se neko pametan da rad u nemogućim uslovima, izuzetno psihički i fizički težak i stresan, skrnavi! Još jednom sram vas bilo ministre Miniću!", optužio je gradonačelnik Bijeljine ministarstvo.

Minić: Politički problem nastao zbog gradonačelnika Bijeljine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić juče je prokomentarisao da je Lokalni krizni štab u Bijeljini zakazao kada je riječ o odgovoru na pojavu afričke kuge svinja.

"Ovo nije ni vrijeme ni mjesto za bilo kakvu prepirku. Meni je žao što ne mogu da naiđem na saradnika u ovoj lokalnoj zajednici sa kojim bi mogao da pomognem građanima", rekao je Minić.

On je naveo da je Republički krizni štab naišao na izuzetno dobru saradnju u Gradišci, Laktašima, Šamcu, Loparama i svim drugim mjestima, osim u Bijeljini.

"Mi tek danas, kada je prema mišljenju struke prošao period inkubacije od 15 dana, imamo realan zahtjev iz lokalne zajednice šta im je potrebno", rekao je Minić juče za ATV.

On kaže da mu je žao što je došlo do politizacije, jer je mogla biti spriječena veća šteta.

"Simbioza između republičke i lokalne vlasti, kada su u pitanju pošast kao što je afrička kuga svinja, treba da bude preča od pobjede na društvenim mrežama", rekao je Minić i dodao da je ovaj problem postao politički zahvaljujući gradonačelniku Bijeljine.

Izvor: Shutterstock

On je naveo da su članovi Republičkog kriznog centra juče su obišli teren u Semberiji i uočili da na tri od četiri biosigurnosne barijere nije bilo dezinfekcionih sredstva koji bi ostvarili svoju svrhu.

"Za naše farmere je dobro što smo juče uopšte ostvarili kontakt sa Lokalnim kriznim centrom i obećali su da će poslati sve ono što im je u ovom momentu potrebno", rekao je Minić.

Dodao je da su resorno ministarstvo i Vlada Srpske tu kada je u pitanju obezbjeđivanje ljudstva, mehanizacije za prevoz, zemljišta za ukop životinja, opreme - maski, zaštitinih odjela.

"Čekamo pismeni zahtjev da bi mogli realizovati da se postave punktovi koji će 24 sata biti operativni i motorne prskalice koje će vršiti dezinfekciju sve vrijeme, da se obezbijedi dodatni dio ljudstva za ukopavanje i odvoz eutanaziranih životinja te dodatna sredstva za prevoz uginulih životinja", rekao je Minić.

On je podsjetio da je objavljena sva hronologija rada, naredbi i uputstava Republičkog kriznog centra koje su išle prema opštinskim kriznim centrima.

Naknada štete

U Bijeljini navode da pritisnuti neizvjesnošću i nepoznanicama oko isplate štete, uzgajivači svinja često "ne prijavljuju bolesne svinje i time doprinose širenju zaraze".

"Zato je potrebno da se hitno počne sa isplatama šteta, kako bi se povratilo povjerenje ljudi, a na računu gradskog Agrarnog fonda i dalje ima dva miliona konvertibilnih maraka koje treba iskoristiti za ovu namjenu", smatraju u bijeljinskoj Gradskoj upravi.

Prvi slučaj afričke kuge svinja potvrđen je 22. juna kod uginule svinje u bijeljinskom selu Srednji Dragaljevac. 

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

100% sam ubeđen da je ovo diverzija

MONDO REPORTAŽE