• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćosić o potezu komšija iz Sarajeva: Idealna prilika da utvrdimo entitetsku liniju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da je istom mjestu 20 godina stajala tabla koja je označavala ulaz na teritoriju tog grada i da niko nije imao primjedbe. Za današnji potez službi Kantona Sarajevo kaže da je u pitanju predstava koja je posljedica političke histerije.

 viber_slika_2023-06-30_15-07-38-246.jpg Izvor: Srna/MONDO kolaž

Tabla na ulazu u Istočno Sarajevo u RS na kojoj piše da je to "Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", uklonjena je danas od strane službi iz Kantona Sarajevo u FBiH.

Ministar Almir Bečarević rekao da je tabla "nelegalno postavljena na teritoriji Kantona Sarajevo."

Međutim, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić za Mondo je pojasnio da su sporne table, postavljene krajem juna, zamijenile stare, na istom mjestu a  koje su bile postavljene prije 20 godina.

"Tada su kolege iz nadležnog odjeljenja kontaktirale sa svim opštinama u sastavu Grada Sarajeva i bilo je utvrđeno gdje da se table postave. Dakle, 20 godina nije smetala tabla na kojoj je pisalo Grad Istočno Sarajevo i teritorija Grada Istočno Sarajevo i 20 godina niko nije postavljao pitanje teritorije. Nakon što smo postavili nove table sa novim natpisom krenula je politička histerija koja je prisutna u BiH godinama", kaže Ćosić.

Izrazio je žaljenje što su se vlasti u Kantonu Sarajevo ponijele na ovaj način.

"Institucije između sebe komuniciraju zvaničnim kanalima. Ako je utvrđeno da je nešto što je postavljeno prije 20 godina, na teritoriji Federacije BiH, ja sam legalista i naravno da bismo sklonili i postavili na teritoriju Republike Srpske. Ovo je samo pokazatelj koliko jedna politička histerija može da se prenese i na djelovanje institucija".

Ćosić navodi da je ovo idealna prilika da se utvrdi entitetska linija između gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo i između RS i FBiH na ovom području.

"Odlično je da su nam dali materijal za to. Vidjećemo katastarski gdje je entitetska linija koja na tom području nikad nije utvrđena. Moje kolege će kontaktirati kolege iz kantonalnog preduzeća. Tražićemo da nam naš predmet vrati. Postavićemo je na mjesto gdje je sigurno sto odsto teritorija RS sve do momenta dok ne utvrdimo koja je zvanična entitetska linija i granica između FBiH i RS".

Dodaje da je spreman da se izvini ako je pogriješio, ali da smatra da nije jer je tabla koja je danas uklonjena bile postavljena desetak metara dublje u teritoriji prema Istočnom Sarajevu u odnosu na onu koja je stajala dvije decenije.

"Njihova namjera je bila da naprave teatar. Ulazi će biti markirani i ove table će biti postavljene na teritoriji Istočnog Sarajeva", zaključuje gradonačelnik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ti si nesreća jedna zašto da nas ponižavaju vazda Nisi bio u stanju gruntovnicu da posjetiš, kako onda da se zalazemo za imovinu kad ti kao gradonačelnik ne znaš šta je srpski grunt

MONDO REPORTAŽE