• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je NATO saopštio o Bosni i Hercegovini? "Reforme bez prejudiciranja članstva"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima", saopšteno je iz NATO-a.

 NATO Izvor: Shutterstock

Šefovi država i vlada NATO-a koji su učestvovali na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (Samitu NATO-a) u Vilnjusu 11. i 12. jula 2023. godine izdali su zajedničko saopštenje (komunike), koje se između ostalog, tiče i Bosne i Hercegovine.

NATO je saopštio da "snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i bezbjedne Bosne i Hercegovine, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima."

"Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se suzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele i secesionističke težnje. Ostajemo posvećeni evroatlantskim težnjama zemlje. Nastavljamo da podržavamo reformske napore, uključujući i kroz novodogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, NATO štab u Sarajevu i široke kooperativne alate za sigurnost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi zemlje sa NATO-om", stoji i saopštenju.

Lideri NATO-a ohrabruju Bosnu i Hercegovinu, kako se navodi, da iskoristi podršku NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim oblastima, uključujući prijeko potrebne političke reforme, izborne, vladavinu prava, ekonomske i odbrambene reforme, "bez prejudiciranja konačne odluke o NATO-članstvu", navodi se u saopštenju objavljeno na sajtu NATO-a u utorak.

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Josip Brkić koji je prisustvovao samitu rekao je agenciji Fena da Bosna i Hercegovina u zemljama članicama NATO-a ima partnere i prijatelje koji će pomoći u modernizaciji i boljoj opremljenosti i integritetu Oružanih snaga BiH.

Brkić je rekao da su na sastanku mnoge države pozdravile brzo formiranje Savjeta ministara, kao i brzo formiranje Komisije za saradnju s NATO-om na čijem je čelu, ali je isto tako jedan broj država izrazio zabrinutost zadnjom retorikom u kontekstu slabljenja institucija Bosne i Hercegovine, kao i secesionističkom retorikom.

Brkić kaže da u Vilnjusu nije bilo riječi o slanju dodatnih trupa NATO-a u BiH.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Bolje je nama uz Ruse u svakom slucaju. Daleko vam kuca od nase

MONDO REPORTAŽE