• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković o obustavi njemačkih projekata u RS: Nastojaćemo da pronađemo drugi model finansiranja

Autor Dušan Volaš

Odluka njemačke administracije da obustavi kreditne aražmane u projektima u Republici Srpskoj, predstavlja nastavak političkih pritisaka na Republiku Srpsku s ciljem da, ekonomskom prisilom, odustanemo od borbe za naša prava, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

 Višković o obustavi njemačkih projekata u Srpskoj Izvor: Mondo/Slaven Petković

On je precizirao da su još prije nekoliko godine sa njemačkom bankom KFV ugovoreni kreditni aražmani u vezi izgradnje vjetroparka "Hrgud" kod Berkovića i obnove agregata u HE "Trebišnjica", kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

"Svi ovi projekti su u različitim, uglavnom pripremnim fazama realizacije, a najvećim dijelom, trebali su biti realizovani kreditnim sredstvima njemačke KFV banke. Žao nam je što što se njemačka vlada odlučila na ovakav korak, pogotovo što je svaki naš korak zapravo borba za dosljedno poštovanje i primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bez obzira na ovu odluku, nastojaćemo da u razumnom roku iznađemo drugi model finansiranja, kako bi realizovali sve ove projekte koji su od velikog značaja za građane i Republiku Srpsku, u cjelini", naglasio je Višković, saopšteno je iz Vlade RS.

Vlada Njemačke odlučila je da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrijednost 105 miliona evra.

U jučerašnjem saopštenju iz Ambasade Njemačke u BiH navodi se da je riječ o projektima rehabilitacije Hidroelektrane "Trebinje", faza tri i četiri, Vjetroparka "Hrgud" i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE