• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto garaža na PAPRIKOVCU još nije završena? U UKC RS potvrdili - rok je PRODUŽEN, izgradnja POSKUPILA

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U UKC RS kažu da objekat garaže još nije završen zbog niza otežavajućih okolnosti, od pandemije korona virusa do otežane nabavke i poskupljenja građevinskog materijala.

 Garaža na UKC RS rokovi i cijena Izvor: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) oglasili su se sapštenjem u kojem navode razloge zbog čega izgradnja velike garaže još nije privedena kraju. Gradnja je počela 2020. godine, a posljednji rok do kada je trebalo da bude otvorena je 17. jun. 

Na zahtjev izvođača uz odobrenje nadzornog organa Direkcije za obnovu i izgradnju RSprodužen je rok za izgradnju objekta, potvrđeno je na UKC RS.

Povezano

"Objekat za stacionarni saobraćaj i komercijalne sadržaje je jako kompklesan samim svojim položajem, te zahtijevan za izgradnju pošto su četiri etaže ukopane u zemlju sa dvije strane, sjeverne i zapadne. Do sada je na Lameli 3 urađeno oko 95% radova, na Lameli 2 oko 80%, dok je na Lameli 1 do sada urađeno oko 70% radova. Kompleks se će se završiti uz maksimalan angažman Vlade Republike Srpkse i izvođača radova", kažu u UKC RS.

Navode da je pri izvođenju radova je bilo puno problema uzrokovanih specifičnostima terena, vremenskim nepogodama, pandemijom virusa korona, globalnim problemima inflacije i nabavke roba koji su prouzrokovali kašnjenja u dinamici izvođenja.

"Na kašnjenje i zastoje u dinamici je uticala i epidemija korona virusa jer je bilo manje radne snage, usljed mnogih bolovanja i raznih restrikcija i zaključavanja. Sama epidemija je uticala i na nestašicu i zastoje u isporuci materijala i opreme. Nažalost, i teška politička situacija u svijetu prouzrokovala je probleme sa isporukom i nabavkom materijala što je takođe uticalo na dinamiku radova".

Još dodaju da je u posljednjih pet godina je povećan broj usluga u UKC RS i da je implementacija nekoliko značajnih projekata dovela do pojačane frekvencije saobraćaja i dodatnih poteškoća sa parkiranjem.

"I pored činjenice što će na Paprikovcu nicati i nova gradilišta, izgradnjom objekta za stacionarni saobraćaj riješiće se problem parkiranja vozila", tvrde u UKC.

Potvrdili su i da je došlo do promjene cijene radova i garaža će biti skuplja od predviđenih 35 miliona KM.

"Izvođač radova “Marković Invest RM” d.o.o. se obratio Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za povećanje ugovorne cijene na osnovu poskupljenja materijala i radne snage na tržištu a sve u skladu sa Elaboratima sa analizama cijena i obračunu razlike u cijenama koji to dokazuju. UKC se obratio Vladi Republike Srpske sa zahtjevom da odobri sredstva u skladu sa Članom 637. Zakona o obligacionim odnosima Republike Srpske", objasnili su na Paprikovcu.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima Republike Srpske, član 637, stav 1 i 2, iako je ugovoreno da se cijena radova neće mijenjati (fiksna cijena), u slučaju da se poslije zaključenja ugovora povećaju cijene elemenata na osnovu kojih je ona određena, izvođač može, i pored ovakve odredbe ugovora, zahtjevati izmjenu cijene radova, ako su cijene elemenata povećane u tolikoj mjeri da bi trebalo da cijena radova bude veća od deset procenata, i to samo razliku u cijeni koja prelazi deset procenata. 

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE