• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orban: Srbi nisu problem nego rješenje za Balkan

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban poručio je dana u obraćanju na Demografskom samitu u Budimpešti da Srbi nisu problem nego rješenje za Balkan.

 h_57505955.jpg Izvor: STEPHANIE LECOCQ/EPA

"Dugo smo živjeli zajedno i znamo sa čime se suočavaju", rekao je Orban, koji je pozdravio učešće srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Premijer Mađarske je rekao da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je stabilnost regiona važna.

Govoreći o demografiji, Orban je rekao da su u Evropi napadnute osnovne porodične vrijednosti, ali da Mađarska neće odustati od zaštite porodice.

"U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umjesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima", rekao je Orban.

On je rekao da je zabrinjavajući odnos prema porodici jer se nameću teme o važnosti individualizma.

"Cilj liberala je da se izazove strateški strah od budućnosti", naveo je Orban.

Prema njegovim riječima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svijesti određuje budućnost.

"Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar nego je obaveza prema budućnosti, deci i civilizaciji. Mađarska je inkubator konzervativne politike. Nudimo efikasna rešenja i imamo mnogo projekata koje se odnose na saradnju države i crkve, uz moderno obrazovanje, ali najvažnije ostaje pitanje demografske slike", dodao je Orban.

On je istakao da porodičnu politiku treba zasnivati na majkama, a država treba svim sredstvima braniti porodicu.

"Udvostručili smo zaradu porodica sa dvoje djece. Porodice imaju podršku pri izgradnji ili obnovi nekretnina. Majke sa četvoro i više djece ne plaćaju porez na dohodak. To ćemo smanjiti i na troje djece. Ako želiš budućnost za otadžbinu, treba da podržavaš majke", istakao je Orban.

Majka je žena, a otac muškarac, rekao je Orban, što je uvršteno i u zakon.

"Mađari su na referendumu odlučili da se odbrane od LGBT propagande", naglasio je Orban.

On je istakao da je usporen pad nataliteta, ali da je cilj da se preokrene ta pojava.

"Prelomni trenutak za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada krećemo u drugu fazu. Učinili smo mnogo, ali to nije dovoljno. Podržaćemo porodicu i nastavićemo da pomažemo", rekao je Orban.

Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a prije dvije godine učesnicima se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

Učesnici dvodnevnog samita podijeliće svoja razmišljanja o tome kako stvoriti sigurnu i predvidljivu budućnost za porodice i buduće generacije.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE