• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 90 odsto slučajeva nasilja žrtve su žene: RS pionir u zakonskoj zaštiti, utvrđen Nacrt koji definiše femicid

Autor Nikolina Damjanić

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnoj sjednici Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama u kojem se prvi put definiše femicid, kao najteži oblik nasilja nad ženama, odnosno ubistvo zbog njihove polne pripadnosti.

 Nacrt zakona o zaštiti nasilja prema ženama u RS Izvor: Vlada RS

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović na prošloj sjednici NSRS je najavio da se usvajanje ovog zakona očekuje u prvom kvartalu 2024. godine.

Osnovni cilj spomenutog nacrta zakona je zaštita žrtava nasilja u porodici i nasilja prema ženama, sprečavanjem i suzbijanjem nasilja, kao i zaštita života i psihofizičkog integriteta osoba ženskog pola, a posebno sprečavanje femicida kao najtežeg oblika i posljedice nasilja prema ženama.

“Nacrtom ovog zakona nastoji se žrtvama nasilja prema ženama učiniti dostupan i efikasan sistem mjera pomoći, podrške i zaštite, sve u cilju zaustavljanja trenutnog nasilja koje trpe, sprečavanja njegovog ponavljanja, a posebno eliminisanja mogućeg fatalnog ishoda. Femicid je prepoznat kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, kao svako lišenje života žene izvršeno, u potpunosti ili djelimično, zbog njene pripadnosti ženskom polu ili smrt žene koja je posljedica nasilja, bez obzira da li je osumnjičeni član porodice ili neko drugi”, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade

Ubistvu žene – femicidu, u pravilu prethodi kontinuirano nasilje.

“Ovim zakonom se nastoji pravovremeno i sistemski odgovoriti na pojedinačne oblike nasilja, žrtvi pružiti adekvatna zaštita, da nas fatalan ishod ne bi zatekao kao društvo”, saopšteno je.

Cilj ovog zakona je rano prepoznavanje svih oblika nasilja, koordinisano djelovanje nadležnih i zahtijeva dodatni angažman i obuku službenih i stručnih osoba, osnivanje Savjeta i Odbora za suzbijanje nasilja u porodici, nasilja prema ženama i femicida, usvajanje strateških dokumenata i akcionih planova, kao i praćenje i analizu pojedinačnih slučajeva na terenu, te periodičnu procjenu ostvarenih efekata.

Nadležni očekuju konačno eliminisanje, odnosno svođenja na najmanju moguću mjeru, nasilja u porodici i nasilja prema ženama.

“Republika Srpska je bila prva u regionu koja je 2000. godine Кrivičnim zakonikom zabranila nasilje u porodici i porodičnoj zajednici, sada će biti pionir u zakonskoj zaštiti ne samo žrtava nasilja u porodici, čije su žrtve prema zvaničnim statistikama u preko 90 odsto slučajeva takođe žene, nego i nasilja prema ženama koje, u različitim oblicima i kontinuitetu, sve češće dovode do fatalnih ishoda. To je neophodno zakonom urediti, prvenstveno kako bi se zaštitile žene od lišenja života, ali i pomoglo potencijalnim učiniocima, preventivnim djelovanjem, da ne počine ovo djelo”, istakli su iz Vlade RS.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE