• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Forto i Svjetska banka: BiH postala zemlja koja daje donacije drugima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

BiH je postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje, korisnice pomoći Svjetske banke i Međunarodne donatorske asocijacije (IDA), do zemlje donatora IDA fonda što je postala u ovoj godini, rečeno je na sastanku u Maroku.

 Forto u Maroku Izvor: Ministarstvo komunikacija BiH

Potpredsjednik za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke Akihiko Nišio je na sastanku sa delegacijom BiH, predvođenom ministrom transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edinom Fortom, naglasio da je BiH jedinstven primjer koji trebaju slijediti i druge zemlje jer je od donedavnog korisnika Fonda došla do statusa donatora.

On je naveo da je BiH pokazala zrelost i spremnost da podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, značajnog i za proces evropskih integracija, saopšteno je iz kabineta ministra transporta i komunikacija.

Forto je rekao da je vrijeme da se promijeni razmišljanje, ističući da je prošlo vrijeme kada je BiH trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA.

"Danas smo mi zemlja koja je sposobna da podrži razvoj zemalja kojima je pomoć IDA fonda potrebna, baš kao što je nama bila u poslijeratnom periodu", naveo je Forto.

Sastanak je održan u Marakešu, u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Tokom sastanka, kao jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata u BiH, istaknuta je obnova Starog mosta u Mostaru i najavljeno da će u julu naredne godine biti obilježeno 20 godina od njegove obnove i isto toliko godina uspješne saradnje BiH i Svjetske banke.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE