• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog Ministarstva finansija: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Autor Dragana Božić

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica, rekao je resorni ministar Srđan Amidžić.

 Jedna od zgrada u izgradnji na lokaciji ''rupe'' Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

"Ova olakšica podrazumijevala da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana", rekao je Amidžić novinarima u Banjaluci.

Amidžić je izjavio da bi se oslobađanje od PDV-a za kupovinu prve nekretnine, prema izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, odnosilo samo na fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od 2006. godine.

Rekao je da se to može dokazati u evidencijama koje se vode u javnim registrima nepokretnosti.

Svako ko bi na ovaj način riješavao svoje stambeno pitanje, objasnio je Amidžić, na 100.000 KM imao bi uštedu oko 14.500 KM, što je ozbiljna podrška i na tome svi zajedno treba da rade.

On je napomenuo da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica, te da očekuje pozitivan odgovor na ovu inicijativu od vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

Izvor: Savjet ministara BiH

"U početku ova mjera podrazumijeva pad javnih prihoda, ali je praksa pokazala da to podigne nivo privredne aktivnosti unutar sektora građevinarstva i svih pratećih sektora jer ove propratne aktivnosti poprave taj pad prihoda", rekao je Amidžić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ova olakšica podrazumijevala bi da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana.

Amidžić je napomenuo da je ovu ideju ranije pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je rekao da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima finansija Republike Srpske i FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIO BiH, te istakao da će za njega biti potrebna podrška svih političkih partija u BiH.

On je govorio i o predloženim izmjenama Zakona o PDV-u koje predviđaju povećanje praga za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM godišnjeg prometa, te podsjetio da su ove izmjene dobile podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali da je podrška potrebna i u Domu naroda.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ova država ne može funkcionisati bez poreza,zato nema ništa od toga Prazne priče samo za lokoverne

RS

@Samo pitam. Da si procitao samo naslov bilo bi ti jasno da se odnosi na obicne gradjane. Svaka cast svima koji su zasluzni za ovu inicijativu. Vjerujem da ce puno znaciti svima koji se odluce da kupe stan ili kucu.

Jole

Kakav smo mi narod kad nam nista nevalja. Radili oni nesto dobro ili ne uvjek su neke kritike. Sinovi bogatasa vec imaju nekretnina koliko zele tako da se ovo ne odnosi na njih nego na obican narod koji krpi kraj sa krajem da obezbijedi krov nad glavom. Sto se mene tice sve pohvale za ovu inicijativu.

Samo pitam

Odnosi li se to na djecu i unuke funkcionera koji su vec imaju po 10 stanova,pa da kupe nesto i za nasljednike?

MONDO REPORTAŽE