• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opstrukcije u najavi: Od sutra bi na čelu OS BiH trebalo da bude Gojko Knežević

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ima određene informacije da će biti opstrukcije kada je riječ o izboru generala Oružanih snaga BiH jer postoji sprega da se spriječi da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba.

 klasa19.jpg Izvor: OS BiH

Cvijanovićeva je navela da je ljudima koji se tamo nalaze istekao mandat prije godinu i više dana i da je neophodno da budu zamijenjeni, podsjetivši da se sve odluke koje se odnose na pitanje odbrane donose konsenzusom.

"Imamo određene informacije da ćemo imati opstrukciju kada je riječ o izboru generala, odnosno o njihovom postavljenju u skladu sa zakonom. Opstrukcija postoji zbog toga što opet postoji sprega da se sriječi da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba Oružanih snaga", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je dodala da je na toj poziciji, i to već dvije godine izvan mandata, Senad Mašović, koji treba da ode, ali da je očito da ga tamo čuvaju upravo oni koji pričaju i prave pometnju kako se navodno u "Republici Srpskoj organizuju neke stvari koje su bezbjednosna prijetnja i slično".

"Vidjećemo kako će biti, nemam velika očekivanja da će sutra proći tako nešto, ali to podrazumijeva da i mi iniciramo određene korake, ne može to baš tako ostati", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala kako neko govori da su to zajedničke oružane snage, a onda prvo opstruiše da se napravi institucionalna postavka, odnosno raspored, navodeći da je na sceni opstrukcija od onih koji promovišu priču o Oružanim snagama BiH i o BiH, a onda rade sve da je blokiraju da živi u punom kapacitetu kao multietnička zajednica u kojoj svako ima pristup da u skladu sa zakonom dođe na određene pozicije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će ono za šta bude Cvijanovićeva glasala biti podržano u Narodnoj skupštini.

"Bez naše volje tamo se ništa neće dešavati. Ako probaju bez naše volje, dobiju odgovor iz Narodne skupštine. Mi se nadamo da su nešto do sada naučili, ako nisu biće ponavljači", rekao je Stevandić.

General Gojko Knežević predložen je za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i na toj funkciji trebalo bi da zamijeni Senada Mašovića, potvrđeno je ranije Srni u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara.

Mašović je skoro dvije godine nelegalno na funkciji načelnika Zajedničkog generalštaba. Mandat mu je istekao početkom marta prošle godine.

(SRNA/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE