• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stoltenberg: NATO razmatra povećanje broja trupa na Balkanu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da NATO razmatra trajnije povećanje broja trupa u našem regionu "kako bi održao mir". Međutim pozvao je da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa.

 NATO povećava broj vojnika na Balkanu Izvor: Anadolija

Stoltenberg na današnjoj pres konferenciji prije ministarskog sastanka članica NATO-a pozvao Tursku i Mađarsku da što prije završe proces ratifikacije za članstvo Švedske u NATO, rekavši da je "došlo vrijeme".

NATO će se na samitu pozabaviti izazovima koje predstavlja Kina.

"Kina nije protivnik, ali akcije Pekinga izazivaju našu bezbjednost i moramo da radimo zajedno da odgovorimo", rekao je on.

Govoreći na konferenciju uoči sastanka u Briselu koji će trajati dva dana, Stoltenberg je pozvao da se primirje u Gazi produži.

"Pozivam na produženje pauze. Ovo bi omogućilo preko potrebnu pomoć ljudima u Gazi i oslobađanje još talaca", rekao je Stoltenberg, pozivajući Iran da "zauzda svoje poslušnike" nakon serije napada na američke snage u Iraku i Siriji.

/Julski samit NATO-a/

Što se tiče Rusije, Stoltenberg je u standardnom tonu upozorio da Moskva "nastoji da destabilizuje savezničke demokratije, spomenuo je sajber napade i energetsku ucjenu, kao i na korišćenje migranata protiv Finske.

Govoreći o ofanzivi Ukrajine, Stoltenberg je rekao da Kijev "nanosi velike gubitke Rusiji", da je povratio 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela.

"Ovo je velika pobjeda Ukrajine", rekao je generalni sekretar, dodajući da je Rusija "politički, ekonomski i vojno slabija" nego prije rata. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba prisustvovaće u srijedu (29. novembra) prvom sastanku Saveta NATO-Ukrajina na nivou ministara spoljnih poslova.

"Ponovo ćemo potvrditi dugoročnu podršku NATO-a Ukrajini", rekao je Stoltenberg i "saglasili preporuke za prioritetne reforme Ukrajine, dok nastavljamo da podržavamo Kijev na njegovom putu ka članstvu u NATO-u".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE