• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred odbornicima na sutrašnjoj sjednici: Šta donosi Nacrt budžeta Banjaluke za 2024. godinu

Autor Dragana Božić

Nacrt budžeta za 2024. godinu naći će se pred gradskim odbornicima na sjednici koja će biti održana sutra, odnosno u četvrtak 30. novembra.

 Budžet Banjaluke za 2024. godine Izvor: Grad Banja Luka

Ukupna budžetska sredstva za 2024. godinu projektovana ovim Nacrtom su u iznosu od 187,89 miliona KM.

Nacrt budžeta za narednu godine karakteriše, između ostalog, značajna podrška privredi i pojedincima, kako kroz subvencionisanje, doznake pojedincima, tako i kroz grantovska sredstva.

Kako navode iz GU Banjaluka biće nastavljena i značajna ulaganja u oblast poljoprivrede.

"Planirana su i značajna sredstva za realizaciju turističkih i kulturnih gradskih manifestacija, kao što su „Kočićev zbor“, „Banjalučko proljeće“, „Banjalučka zima“, „Izbor najboljeg sportiste Grada“ i mnoge druge manifestacije, zahvaljujući kojima se godine u godinu naš grad promoviše na turističkoj mapi, što rezultuje velikim turističkim posjetama", saopšteno je iz Gradske uprave.

Posebna stavka u ovom dokumentu odnosi se na besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 metara kvadratnih, što je jedna od novijih olakšicu za građane.

Sredstva za funkcionisanje i nesmetan rad svih budžetskih korisnika, koji se u potpunosti finasiraju iz budžeta Grada, za narednu godinu su takođe, u većini slučajeva Nacrtom budžeta povećana.

Dodatno, za narednu godinu planirano je uredno servisiranje svih ranije preuzetih obaveza.

Nacrtom budžeta predviđena su značajna sredstva za finansiranje osnovnih komunalnih i saobraćajnih djelatnosti, s obzirom da zbog amandmana skupštinske većine prošlogodišnja nisu bila dovoljna. Sredstva su planirana i za subvencije koje će biti usmjerene za podršku privredi, poljoprivredi i javnom prevozu.

"Baš kao i prethodnih godina, plan Grada jeste da nastavi sa pozitivnim praksama, kao što je finansiranje nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda, te stavke koje se odnose na pomoć porodiljama, stipendiranje učenika i studenata, kao i doznake za predškolsko obrazovanje po projektu „0 djece na listama čekanja za vrtić“", kažu u GU Banjaluka.

U okviru Nacrta budžeta, navode, planirani su značajni infrastrukturni projekti, poput nastavak izgradnje vodovodne mreže na području cijelog grada, izgradnja i održavanje gradskih saobraćajnica i mnogi drugi projekti.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice je i niz drugih važnih tačaka, poput regulacionih planova, Izvještaj o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje, Prijedlog odluke o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banja Luka.

Sjednica Skupštine Grada zakazana je za sutra, sa početkom u 9.00 časova.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE