• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vipotnik o slučaju Trgovska gora: Uskoro rezultati istraživanja stručnih timova iz BiH

Autor Nikolina Damjanić

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik kaže da bi prvi rezultati istraživanja stručnih timova iz BiH trebalo da stignu na adresu nadležnih institucija.

 Bojan Vipotnik Izvor: MPUGIE

Vipotnik napominje da se već više od dva mjeseca sprovode istraživanja u Novom Gradu sa ciljem pobijanja namjera Hrvatske da sa druge strane rijeke Une odlaže nuklearni otpad.

Vipotnik je naveo da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uradio jedan set istraživanja i da bi uskoro trebalo da se dobiju prvi rezultati.

On je naglasio da je završena i revizija plana aktivnosti istraživanja koje će sprovoditi Zavod za geološka istraživanja Republike Srpske.

"Oni će u najkraćem mogućem roku raspisati javne pozive za izvođenje radova u skladu sa revidiranim akcionim planom. Geološka istraživanja iziskuju i različita godišnja doba", rekao je Vipotnik za "Glas Srpske".

On je naveo i da je na sjednici Koordinacionog odbora dogovoreno i da sve institucije koje sprovode i koje će sprovoditi istraživanja u Novom Gradu imaju po svog člana u Ekspertskom timu, čime će se ostvariti neposredna komunikacija između svih članova koji su uključeni u ove aktivnosti.

Povodom izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića prilikom posljednje posjete Sarajevu u oktobru da do 2028. godine neće biti odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, Vipotnik je rekao da je putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara zatražen zvaničan odgovor Hrvatske o tome.

"Želimo da nam tu informaciju i zvanično potvrde, a mi nastavljamo da radimo kako smo i planirali i prije same izjave Plenkovića", rekao je Vipotnik.

Savjet ministara danas će razmatrati dvije informacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u vezi sa Trgovskom gorom.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nukearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, što je izazvalo strah kod građana 13 opština u slivu rijeke Une.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE