• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković najavio veliku liberalizaciju propisa u Srpskoj zbog privlačenja stranih investitora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada analizirati i ubrzati brojne procese i zastoje kako bi u RS bile privučene strane investicije. Biće formiran tim za analizu zakona koji koče projekte.

 4.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Rekao je da je iznos investicija čija je realizacija u toku u Republici Srpskoj preko šest milijardi KM.

"Radi se projektna dokumentacija za još neke projekte u vrijednosti od pet milijardi KM, što znači da je ukupan investicioni ciklus u nekoliko godina ispred nas, 11 milijardi KM", istakao je premijer Srpske Radovan Višković, nakon sastanka sa funkcionerima i direktorima javnih preduzeća Republike Srpske.

"Danas je ovaj sastanak imao za cilj da uozbiljimo sve i ubrzamo investicije", poručio je Višković.

Kaže da nije dopustivo da procedure za početak nekih projekata bude u zastoju nekoliko mjeseci. Premijer Srpske je istakao da će u narednim danima formirati tim u kabinetu, koji će biti zadužen da prati i izvijeste šta je u zastoju u kojem projektu i koji članovi zakona su problematični.

"Nema tog zakona, tog člana, koji se ne može promijeniti ili prilagoditi da bismo ubrzali procedure, ali ne da izmijenimo zakon kako bi kršili naše ili evropske norme. Ne vidim razloga zašto bi za neko uvjerenje, potvrdu ili mišljenje neko držao određeni akt 30 ili 50 dana neriješen. To će sada biti skraćeno na ne više od 15 dana", poručio je Višković nakon sastanka kojem su prisustvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Kao primjer naveo je određene dozvole u sektoru solarne energetike i građevinarstva, koje, kako smatra, usporavaju obezbjeđivanje potrebnih uslova za početak investicije.

"Postavlja se pitanje - a pitaćemo struku - da li za projekte iz solarne energije treba da dobijete sve dozvole kao za druge projekte? Prije svega mislim na dozvole iz sfere zaštite životne sredine jer je dokazano da solarni projekti nemaju uticaj na životnu sredinu. Postavlja se pitanje: da li treba ekološka dozvola za projekte iz sektora solara", rekao je Višković i pojasnio da stručnjaci treba da daju odgovor na ovo pitanje jer se dozvola čeka oko godinu dana.

"Naša je želja da ubrzamo koliko je moguće projekte kako bi omogućili prolaz stranim investitorima", pojasnio je Višković.

Pogledajte šta je rekao predsjednik Vlade:

(MONDO/RTRS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE