• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesor Branko Blanuša: Zašto domaći stručnjaci i resursi nisu angažovani tokom izrade IZIS-a?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Branko Blanuša, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci i član Gradskog odbora SDS u saopštenju se osvrnuo na probleme u funkcionisanju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) u RS koji od 31. decembra ne funkcioniše zbog hakerskog napada.

 Branko Blanuša Izvor: MONDO

''Kolaps zdravstvenog sistema zbog problema sa nefunkcionisanjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) posljedica je neodgovornog ponašanja države i davanja prednosti ličnim interesima u odnosu na znanje i sistemski pristup. Dok se god bude ovako radilo, biće nam tako kako jeste – bićemo na dnu svih evropskih ljestvica, osim onih koje se odnose na korupciju, nepotizam i ostale društvene anomalije gdje smo šampioni'', ocijenio je Blanuša

Blanuša podsjeća da je i ranije upozoravao da je Integrisanom zdravstveni informacioni sistem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (IZIS) previše plaćen (26 miliona KM) i da će se pokazati, a već pokazuju, problemi u (ne)funkcionisanju.

''Ne mogu shvatiti da se radi strategijski projekat na nivou Republike Srpske, a da tu nisu uključeni stručnjaci sa naših elektrotehničkih i Prirodno-matematičkog fakulteta".

Blanuša pojašnjava da je IZIS kompleksan projekat koji uključuje i projektovanja informacionih sistema, računarskih i telekomunikacionih veza, sigurnost računarskih sistema, različite tehnologije i razne nivoe pristupa.

"Prirodno bi bilo da država koristi svoje resurse – univerzitete - i da su uključeni timovi stručnjaka sa univerziteta bar kroz konsultacije, izradu idejnog projekta, ili reviziju urađenog. Međutim, lični interesi i daj da se nešto uradi i uzme veliki novac, pa kako bude, imaju prednost u odnosu na znanje i sistemski pristup u realizaciji ozbiljnih projekata koji se finansiraju od narodnih para'', ističe Branko Blanuša.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE